Zupa fasolowa - przepis babci Hani. Robiła ją na kwaśno - nie zgadniecie, co dodawała

Zupa fasolowa to jedna z tych potraw, na które mamy ochotę, gdy na dworze zaczyna robić się chłodniej. Przepis na zupę fasolową pewnie większość z was zna, ale ta wersja z całą pewnością was zaskoczy. Babcia Hania robiła najlepszą fasolówkę świata, bo dodawała do niej kwaśny składnik. Nie chodzi o sok z kapusty albo ogórków.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kiedy zbliża się jesień, zaczynamy mieć ochotę na treściwe, rozgrzewające i dodające energii potrawy, więc nie dziwi fakt, że coraz więcej osób wspomina, że zjadłoby fasolówkę. Jeśli szukacie przepisu na zupę fasolową, to mamy dla was jej najlepszą, bogatą wersję, która jest nieco inna niż tradycyjna. Babcia Hania dodawała do fasolówki kwaśne mleko. Okazuje się, że ten składnik idealnie pasuje do całości i dodaje potrawie charakterystyczny smak. 

Zupa fasolowa - przepis babci Hani

Składniki:

  • 500 g suchej fasoli typu Piękny Jaś
  • 500 g wędzonki, najlepiej żeberek
  • laska swojskiej kiełbasy lub wędzonego boczku
  • 2 niewielkie cebule lub jedna duża
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek suszony, majeranek
  • opcjonalnie kilka ziemniaków

Zupa fasolowa na kwaśno - sposób wykonania:

  1. Dzień przed planowanym przygotowaniem namocz fasolę. Wsyp ją do miski i zalej zimną wodą. Możesz dodać listek laurowy. Następnego dnia przełóż fasolę do garnka i zalej wodą tak, by tylko przykrywała jej poziom. 
  2. Żeberka pokrój na mniejsze kawałki i zalej wodą. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe i zagotuj na wolnym ogniu. Kiedy zbierze się szum, delikatnie do usuń, następnie dodaj obrane i pokrojone warzywa (2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera i por). Gotuj na wolnym ogniu do miękkości. 
  3. Warzywa będą już idealnie miękkie, wyjmij je (marchewkę możesz zostawić). Następnie dodaj ugotowaną fasolę razem z wywarem, w którym się gotowała - zupa wówczas będzie bardziej zawiesista. 
  4. Na patelni podsmaż pokrojoną kiełbasę lub boczek. Kiedy się zrumieni, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i majeranek. Podsmażaj chwilkę i dodaj do garnka z zupą. Wymieszaj i gotuj całość na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. 
  5. Pod koniec gotowania dodaj zsiadłe mleko, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz czosnkiem. Podawaj, kiedy zupa jest bardzo gorąca. 

Wskazówka: Zamiast moczenia i długiego gotowania fasoli, możesz pójść na skróty. Wystarczy, że do gotowego wywaru z wędzonki i warzyw dodasz 2 puszki białej fasoli. Wówczas wystarczy gotować ją 5 minut. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.