Smażone pomidory w nowej odsłonie. Posyp je tym produktem, a otrzymasz pyszne i zdrowe danie

Panierowane pomidory z żółtym serem to błyskawiczna i smakowita przekąska lub dodatek do kolacji. Jeśli wracasz do domu bez sił na przygotowanie skomplikowanego dania, a twoje szafki kuchenne i lodówka zieją pustkami, to nasz przepis na smażone pomidory z pewnością ci się przyda. Co będzie ci potrzebne?

Pomidory, choć z biologicznego punktu widzenia są owocami, to większość z nas traktuje jako warzywa wprost idealne do kanapek czy sałatek. Istnieje wiele odmian pomidorów, co oznacza, że każdy może gustować w różnych gatunkach. Jedni wolą małe, urocze pomidorki koktajlowe, inni z kolei skłaniają się ku bardziej "mięsistych", np. paprykowych. Trudno też znaleźć osobę, która nie przepadałaby za pomidorami malinowymi. Jaki nie byłby nasz faworyt, jedno jest pewne - wszystkie one są zdrowe i na swój sposób smaczne. Zwłaszcza jeśli się wie, jak je odpowiednio przygotować.

Zobacz wideo Poczuj fuzję smaków - spaghetti z pomidorami, ricottą i oliwkami

Smażone pomidory w panierce z dodatkiem sera. W sam raz na szybką przekąskę lub kolację

Jak to mówią: w prostocie tkwi piękno. A cóż jest prostszego od pokrojenia warzyw, obsypania ich mąką i wrzucenia na patelnię? Dziś przychodzimy z propozycją przepisu na smażone, panierowane pomidory z pysznym serem. Cały proces przygotowań zajmie maksymalnie kilka minut, dlatego polecamy tę przekąskę szczególnie tym, którzy w ciągu dnia mają ograniczony czas na pichcenie.

Składniki:

  • 4 pomidory,
  • 2 jajka,
  • 100 g sera żółtego,
  • 50 g mąki,
  • 100 g bułki tartej,
  • olej roślinny do smażenia.

Panierowane pomidory z żółtym serem. Sposób wykonania

Pomidory umyj, osusz i pokrój na grube plastry. Nadmiar wody odsącz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie wyłóż je na talerzu lub desce i posyp mąką pszenną. Przygotuj dwie miski. W jednej umieść bułkę tartą, a w drugiej rozbite i rozmącone jajka. 

Kawałki pomidorów obtocz najpierw w masie jajecznej, a w dalszej kolejności w bułce tartej. Zapanierowane warzywa smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut. Na koniec zetrzyj na tarce ulubiony żółty ser, np. parmezan, gouda lub ementaler. Usmażone pomidorki najlepiej posyp posiekanym szczypiorkiem lub pietruszką i podaj ze świeżym pieczywem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.