Ten farsz do pierogów zniewala. Zapomnisz o mięsie i grzybach - wystarczą trzy składniki i trzy minuty

Kiedy robimy pierogi, zazwyczaj stawiamy na znane, sprawdzone farsze. Najczęściej są to ziemniaki i ser, mięso z rosołu, kapusta i grzyby lub latem jagody i truskawki. Jednak robienie pierogów to świetna zabawa i niekończące się pole do eksperymentowania. Dziś zdradzimy wam przepis na nietypowy farsz do pierogów, który zawiera trzy składniki i jest gotowy w trzy minuty. Będziecie w szoku, że to takie pyszne połączenie.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Nie znam żadnej osoby, która na pytanie "czy lubisz pierogi?", odpowiedziałaby "nie". Możemy nie lubić na przykład ruskich, ale uwielbiać pierogi z owocami lub grzybami. Prawda jest jednak taka, że w pierogu można upchnąć niemal wszystko i zawsze będzie to jakaś odmiana. I dziś właśnie taką odmianę mamy dla was. 

Zobacz wideo

Przepis na farsz do pierogów z tuńczyka i sera feta oraz cebuli podesłała mi znajoma. Jak można się spodziewać, kierowana ciekawością postanowiłam zrobić takie pierogi i muszę przyznać, ze to połączenie jest tak samo idealne, jak choćby kapusta i grzyby. A co oprócz smaku jest genialne w tym farszu? Że robi się go tylko tyle, ile podsmaża się cebula - w moim przypadku to trzy minuty. 

Nietypowy farsz do pierogów - postaw na tuńczyka i fetę

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • odrobina soli

Składniki na farsz: 

  • 3 puszki tuńczyka w sosie własnym 
  • ok. 150-200 g sera typu feta
  • 1 duża cebula

Pierogi z tuńczykiem i fetą - sposób wykonania:

  1. Z podanych składników zagnieć delikatne i elastyczne ciasto. Tutaj wyjaśniliśmy, jak krok po kroku zrobić to idealnie. 
  2. Cebulę posiekaj i zeszklij na niewielkiej ilości dowolnego tłuszczu. Tuńczyka odcedź z zalewy i przełóż do miski. 
  3. Dodaj rozdrobniony ser feta oraz podsmażoną cebulę i całość rozdrobnij widelcem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, możesz dodać także odrobinę czosnku i oregano - tutaj masz pełną dowolność.
  4. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj kółeczka i na środku każdego z nich połóż porcję farszu na pierogi. Następnie szczelnie zalep brzegi, tworząc ozdobną falbankę. 
  5. W dużym garnku zagotuj wodę i lekko ją osól. Następnie wrzucaj pierogi partiami i gotuj przez 3 minuty od czasu wypłynięcia. 

Tak przygotowane pierogi z całą pewnością zaskoczą każdego, kto postanowi ich spróbować. Oczywiście ten przepis to tylko wspazówka - do farszu możesz dodać także na przykład kilka posiekanych oliwek lub suszonych pomidorów. Podawaj posypane szczypiorkiem lub posiekaną natką.

Więcej o: