Jesienny omlet - przepis, który pokochają jesieniary. Opcja na słodko wystrzeliwuje kubki smakowe

Jesień na dobre rozgościła się już za oknem. Warto więc korzystać z jej wszelkich dobroci. Doskonałym pomysłem na jesienne śniadanie czy podwieczorek jest omlet. W takiej wersji pokochają go wszystkie jesieniary i nie tylko.

Omlet - na słodko czy na słono? W każdej wersji smakuje obłędnie. Jednak omlet najlepszy z najlepszych to ten, do którego przygotowania wykorzystujemy dary jesieni. Oto przepis, w którym rozkochacie się na długo. Zróbcie go już dziś.  

Zobacz wideo Mądra Babcia przygotowała puszysty omlet z grzybami. Dawno nie jedliśmy tak dobrego

Jesienny omlet - przepis na słodko. Z tymi owocami smakuje obłędnie 

Głównym składnikiem omletu są jajka, które dawniej były odradzane w diecie ze względu na wysoką zawartość cholesterolu, a dzisiaj uznawane są za jeden z najzdrowszych produktów. Warto więc jeść jajka w różnej formie. Jedną z nich jest omlet, który można jeść zarówno na słodko, jak i na słono. Nasza jesienna wersja jest obłędna. Więcej fantastycznych jesiennych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • 4 jajka
  • 60 ml mleka, 
  • szczypta soli, 
  • pół jabłka, 
  • pół gruszki, 
  • 1-2 śliwki,
  • szczypta cynamonu, 
  • łyżka masła lub oleju, 
  • bita śmietana (opcjonalnie). 

Pyszny omlet, który smakuje jak szarlotka. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Jajka ubij z mlekiem i solą. Składniki powinny dokładnie się połączyć. 
  2. Na patelni rozpuść masło lub olej i wlej masę jajeczną. Po 30 sekundach wymieszaj wszystko szpatułką i raz jeszcze rozprowadź masę. 
  3. Przykryj patelnię pokrywką, ustaw średnią moc palnika i odczekaj pięć minut. W tym czasie omlet się zetnie. 
  4. Złóż danie na pół i wypełnij środek ulubionymi dodatkami. W tym celu pokrój w drobną kostkę jabłko i gruszkę oraz śliwkę, a następnie podduś w małym garnku. Posyp szczyptą cynamonu do smaku. Na wierzch możesz dołożyć bitą śmietanę. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Agora SA