Omlet - na słodko czy na słono? W każdej wersji smakuje obłędnie. Jednak omlet najlepszy z najlepszych to ten, do którego przygotowania wykorzystujemy dary jesieni. Oto przepis, w którym rozkochacie się na długo. Zróbcie go już dziś.
Zobacz wideo Mądra Babcia przygotowała puszysty omlet z grzybami. Dawno nie jedliśmy tak dobrego
Jesienny omlet - przepis na słodko. Z tymi owocami smakuje obłędnie
Głównym składnikiem omletu są jajka, które dawniej były odradzane w diecie ze względu na wysoką zawartość cholesterolu, a dzisiaj uznawane są za jeden z najzdrowszych produktów. Warto więc jeść jajka w różnej formie. Jedną z nich jest omlet, który można jeść zarówno na słodko, jak i na słono. Nasza jesienna wersja jest obłędna. Więcej fantastycznych jesiennych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 4 jajka,
- 60 ml mleka,
- szczypta soli,
- pół jabłka,
- pół gruszki,
- 1-2 śliwki,
- szczypta cynamonu,
- łyżka masła lub oleju,
- bita śmietana (opcjonalnie).
Pyszny omlet, który smakuje jak szarlotka. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Jajka ubij z mlekiem i solą. Składniki powinny dokładnie się połączyć.
- Na patelni rozpuść masło lub olej i wlej masę jajeczną. Po 30 sekundach wymieszaj wszystko szpatułką i raz jeszcze rozprowadź masę.
- Przykryj patelnię pokrywką, ustaw średnią moc palnika i odczekaj pięć minut. W tym czasie omlet się zetnie.
- Złóż danie na pół i wypełnij środek ulubionymi dodatkami. W tym celu pokrój w drobną kostkę jabłko i gruszkę oraz śliwkę, a następnie podduś w małym garnku. Posyp szczyptą cynamonu do smaku. Na wierzch możesz dołożyć bitą śmietanę. Smacznego!