Joanna Opozda pokazała jak zrobić prosty chlebek z czterech składników. Jeden z nich z pewnością cię zaskoczy

Joanna Opozda w swoich mediach społecznościowych opublikowała relację z pieczenia chleba. Gwiazda podzieliła się prostym przepisem ze swoimi fanami. Jak się okazuje, wystarczą cztery składniki, by przygotować wyśmienity bochenek idealny na śniadanie lub kolację. Co więcej, nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży.

Dieta bezglutenowa w przeciągu ostatnich kilku lat stała się bardziej popularna niż kiedykolwiek wcześniej. Niektórzy włączają bezglutenowe produkty do swojej diety tylko dla zdrowia, inni zaś walczą z celiakią i nie mogą pozwolić sobie na spożywanie np. pszennych produktów. Joanna Opozda pokazała, jak przygotować domowe pieczywo, w którym nie ma ani grama mąki. Wystarczą cztery łatwo dostępne składniki i godzina wolnego czasu. Świeży bochenek możesz mieć tym sposobem codziennie. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 500 g twarogu,
  • szklanka mielonego siemienia lnianego,
  • pół łyżeczki soli.

Znakomity chlebek twarogowy z przepisu Joanny Opozdy. Idealny na śniadanie

Siemię lniane najlepiej zmielić samodzielnie w młynku do kawy. Dzięki temu zachowamy w nim o wiele więcej zdrowotnych właściwości, których w miarę utleniania się zmielonych ziaren, jest nieco mniej. Potrzebujemy dokładnie szklankę dobrze zmielonego siemienia. Następnie łączymy uzyskany (lub kupiony w gotowej wersji) proszek z twarogiem. Ser należy dokładnie ugnieść widelcem, choć można przepuścić go również przez praskę.

Do twarogowo-lnianej masy wbijamy trzy jajka i dodajemy sól. Całość należy dokładnie wymieszać, tak by wszystkie składniki się połączyły. Powinniśmy uzyskać lepkie, ciężkie ciasto. Gotową masę na pyszny chlebek przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Domowe pieczywo należy piec przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem warto sprawdzić chleb suchym patyczkiem. Po ostudzeniu będzie doskonały na kanapki. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.