Dieta bezglutenowa w przeciągu ostatnich kilku lat stała się bardziej popularna niż kiedykolwiek wcześniej. Niektórzy włączają bezglutenowe produkty do swojej diety tylko dla zdrowia, inni zaś walczą z celiakią i nie mogą pozwolić sobie na spożywanie np. pszennych produktów. Joanna Opozda pokazała, jak przygotować domowe pieczywo, w którym nie ma ani grama mąki. Wystarczą cztery łatwo dostępne składniki i godzina wolnego czasu. Świeży bochenek możesz mieć tym sposobem codziennie. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Siemię lniane najlepiej zmielić samodzielnie w młynku do kawy. Dzięki temu zachowamy w nim o wiele więcej zdrowotnych właściwości, których w miarę utleniania się zmielonych ziaren, jest nieco mniej. Potrzebujemy dokładnie szklankę dobrze zmielonego siemienia. Następnie łączymy uzyskany (lub kupiony w gotowej wersji) proszek z twarogiem. Ser należy dokładnie ugnieść widelcem, choć można przepuścić go również przez praskę.
Do twarogowo-lnianej masy wbijamy trzy jajka i dodajemy sól. Całość należy dokładnie wymieszać, tak by wszystkie składniki się połączyły. Powinniśmy uzyskać lepkie, ciężkie ciasto. Gotową masę na pyszny chlebek przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Domowe pieczywo należy piec przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem warto sprawdzić chleb suchym patyczkiem. Po ostudzeniu będzie doskonały na kanapki. Smacznego!