Szarlotka bez pieczenia to absolutny fenomen. Przykryj owoce puszystą pierzynką, a wyjdzie obłędnie

Klasyczny jabłecznik zna każdy, co jednak gdyby kultowe ciasto zamienić na szarlotkę bez pieczenia? Ten jesienny fenomen opiera się na trzech smakowitych warstwach. Kluczowe są oczywiście owoce, jednak prawdziwą wisienką na torcie jest lekka i puszysta pierzynka, która uwydatnia wszystkie smaki.

Jak jesień to oczywiście sezonowe owoce, a tu bezkonkurencyjnie rządzą jabłka! Chętnie dodajemy je do słodkich wypieków - zazwyczaj jest to jabłecznik lub szarlotka. Warto jednak nieco poeksperymentować w tym sezonie i przygotować kultowe ciasto tylko bez pieczenia. 

Ta szarlotka nie wymaga pieczenia i smakuje lepiej niż babciny placek

Nic nie poprawi humoru lepiej od kawałka domowego ciasta. Jesienią często stawiamy na klasyki takie jak tarty, babcine placki, chlebki bananowe czy smakołyki z dodatkiem sezonowych owoców. Co, jednak gdyby przygotować szarlotkę bez pieczenia? Jak się okazuje to całkiem możliwe, a na dodatek smaczne i dające uciechę dla oka. Wystarczy zadbać o dorodne jabłka, ciasteczkowy spód i oryginalne dodatki, które nie tylko będą spoiwem, ale i znakomitą dekoracją. 

Przygotowanie szarlotki bez pieczenia jest banalnie proste - obejdzie się bez zagniatania ciasta i obawy przed zakalcem. Wystarczy skupić się na trzech warstwach. pierwsza to przysłowiowa bułka z masłem - to najzwyklejsze biszkopty, które wystarczy równo wyłożyć w blaszce. Kolejny punkt to prażone jabłka z dodatkiem korzennych przypraw. Wisienką na torcie jest ubita śmietana, która przypomina puszystą niczym chmurka kołderkę. Całość na koniec wystarczy włożyć do lodówki i cukiernicze arcydzieło jest gotowe!

Zobacz wideo Placek z jabłkami. Idealny deser po wakacyjnym obiedzie

Przepis na znakomitą szarlotkę bez pieczenia

Spód: 

  • 150 - 200 g podłużnych biszkoptów,
  • szklanka mleka lub roślinnego zamiennika.

Składniki na warstwę owocową: 

  • 2 kg kwaśnych jabłek,
  • 2 galaretki, 
  • 500 ml wrzątku.

Puszysta pianka na wierzch: 

  • 500 ml śmietanki 30 proc.
  • 50 g cukru pudru,
  • łyżka żelatyny w proszku,
  • 70 ml wrzątku, 
  • dodatkowo: płatki migdałów do dekoracji. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od owocowej warstwy. W tym celu umyj i obierz jabłka, po czym zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Wiórki powinny trafić do garnka (najlepiej z grubym dnem). 
  2. Naczynie z owocami postaw na palniku, duś na małej mocy i pamiętaj, by często mieszać owoce, by uniknąć przypaleń. Po 15-20 minutach owoce powinny być miękkie i gotowe. 
  3. Dwie galaretki zalej wrzącą woda - proporcje podane na opakowaniu. Wskazówka - warto wybrać smak cytrynowy lub brzoskwiniowy. Galaretki dodaj do jabłek, dokładnie zamieszaj i pozostaw do przestygnięcia i lekkiego stężenia. 
  4. W tym czasie formę wyłóż papierem do pieczenia. Biszkopty zanurzaj w mleku, i układaj ciasno jeden obok drugiego. Wskazówka - ciasteczka warto jedynie zamoczyć w nabiale, zbyt mokre będą nieapetyczne i rozpadną się. 
  5. Tężejącą już masę z jabłek i galaretki przełóż do formy z nasączonymi biszkoptami. Wierzch starannie wyrównaj i włóż do lodówki. 
  6. Teraz pora na naszą pierzynkę z bitej śmietany. Na wstępie rozpuść żelatynę we wrzątku. Zacznij ubijać dobrze schłodzony nabiał z dodatkiem cukru. 
  7. Gdy śmietana ładnie się ubije, stopniowo dodawaj żelatynę. 
  8. Gotową pierzynkę wyłóż na warstwę tężejących jabłek, wyrównaj i gotowe. 
  9. Wierzch ciasta udekoruj płatkami migdałów (można je uprażyć) i gotowe! Smacznego
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.