Pasta kanapkowa z PRL-u, przez którą eksplodują kubki smakowe. Ten jeden prosty składnik podkreśla smak

Przepisy z PRL-u znów cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Do łask powraca też ta kultowa pasta kanapkowa. Moja mama zawsze dodaje do niej ten jeden niezwykle prosty składnik, który całkowicie odmienia jej smak. Oto przepis na awanturkę. Smakuje obłędnie.

Pasta awanturka to doskonała propozycja na śniadanie. Ryba i sporo dawka nabiału to dobre rozpoczęcie dnia. Jak ją przygotować? Podpowiadamy. Oto przepis na pastę kanapkową z PRL-u. 

Zobacz wideo Najprostsza pasta z drapieżnej makreli

Awanturka, czyli pasta kanapkowa z PRL-u. Smakuje naprawdę obłędnie 

Awanturka to dla wielu dość kontrowersyjne połączenie. Jeśli jednak raz jej spróbujemy, to będziemy do niej wracać. Smak zdecydowanie zaskakuje, bo mieszanka tych pozornie niemających ze sobą nic wspólnego składników, sprawia, że kubki smakowe po prostu eksplodują. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Połączenie ryby i twarogu jest nietypowe, ale obłędnie pyszne. W PRL-u stawiano na szprotki z puszki czy sardynki, a czasami nawet na wędzoną makrelę. W naszym przepisie na awanturkę z PRL-u użyjemy makreli. Pasta dzięki niej będzie miała intensywny smak. Nie należy zapominać też o świeżej zieleninie. Najlepiej sprawdzi się szczypior, który nie tylko poprawi wygląd pasty kanapkowej, ale i smak. Nada jej charakteru i delikatnie pikantnego smaku.  

Składniki:  

  • 250 g półtłustego twarogu, 
  • wędzona makrela
  • 2 łyżki majonezu, 
  • łyżeczka musztardy, 
  • cebula, 
  • świeża zielenina: koperek, natka pietruszki lub szczypior, 
  • sól, pieprz. 

Przepis na awanturkę z PRL-u. Jak przygotować obłędną pastę z makreli?

Sposób przygotowania: 

  1. Makrelę obierz ze skóry, mięso oddziel od ości i dokładnie rozdrobnij widelcem.  
  2. Do ryby dodaj twaróg, drobno posiekaną cebulkę, poszatkowane zioła, sól i pieprz. 
  3. Dodaj też majonez i musztardę. 
  4. Wszystkie składniki połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj. 
  5. Pastę awanturkę serwuj ze świeżym pieczywem i kiszonymi ogórkami. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.