Kluski lane najczęściej lądują w zupie, jednak równie dobrze można je podać osobno, np. z kremowym sosem. W zależności od tego, ile dodamy mąki, wyjdą one bardziej miękkie i delikatne lub zbite i twarde. Przygotowuje się je w kilka minut, dlatego świetnie sprawdzą się na szybki i smaczny obiad w zabiegany dzień. Zrobisz je samodzielnie, nawet jeśli nie masz kulinarnego doświadczenia.
Ten uniwersalny dodatek można umieścić nie tylko w rosole, ale i w innych zupach. Kluski lane będą się smakowicie prezentować także w pomidorowej, ogórkowej czy nawet gulaszu. Nie muszą przyjmować idealnego kształtu, wręcz przeciwnie - zupełnie na miejscu jest zrobienie nieregularnych klusek. Liczy się bowiem ich smak i konsystencja. Pamiętaj tylko, że ciasto powinno wyjść nie gęste, a rzadkie - dzięki temu kluski nie rozpadną się w trakcie gotowania. Poniższy przepis przekazuje wszystko, co powinno się wiedzieć na temat ich przygotowania. Zatem fartuchy w dłoń i do dzieła!
Składniki:
Do miski wbij wszystkie jajka. Dodaj przesianą przez sitko mąkę, a następnie delikatnie wszystko wymieszaj. Ciasto powinno przybrać jednolitą i gładką konsystencję. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodaj nieco więcej mąki. Pamiętaj jednak, by nie przesadzić z jej ilością. Gęste ciasto nie sprawdzi się w przypadku lanych klusek. W kolejnym kroku przygotuj duży garnek. Zagotuj w nim osoloną wodę. Kiedy woda zacznie się przewracać, zacznij powoli i stopniowo wlewać ciasto.
Jajko z mąką powinny się ściąć. Na powierzchni wody zobaczysz formujące się kluski. Po minucie gotowania wyjmij je z wrzątku przy pomocy łyżki cedzakowej. Przełóż kluski przez sitko, opłucz je i odcedź. Gotowe kluski lane możesz dołączyć do gotującej się zupy lub podać w formie przystawki ze skwarkami i cebulką. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl