Kluski lane - przepis na najprostszy dodatek do rosołu w trzy minuty. Wyjdą dokładnie jak te babcine

Wiele osób zapomniało już o najprostszym dodatku do rosołu. Większość osób serwuje go z makaronem, ale kluski lane są równie smaczne. Rozpływające się w ustach kluski z jajek i mąki najlepiej smakowały w dzieciństwie, zrobione przez babcię. Poniżej znajdziecie recepturę, która jest w mojej rodzinie od trzech pokoleń. Dzięki niej zupa wychodzi obłędnie pyszna.

Kluski lane najczęściej lądują w zupie, jednak równie dobrze można je podać osobno, np. z kremowym sosem. W zależności od tego, ile dodamy mąki, wyjdą one bardziej miękkie i delikatne lub zbite i twarde. Przygotowuje się je w kilka minut, dlatego świetnie sprawdzą się na szybki i smaczny obiad w zabiegany dzień. Zrobisz je samodzielnie, nawet jeśli nie masz kulinarnego doświadczenia. 

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz? Wybierz serwis Haps

Kluski lane - przepis, dzięki któremu wróci do ciebie wspomnienie z dzieciństwa. Babcine kluski w rosole są wyśmienite

Ten uniwersalny dodatek można umieścić nie tylko w rosole, ale i w innych zupach. Kluski lane będą się smakowicie prezentować także w pomidorowej, ogórkowej czy nawet gulaszu. Nie muszą przyjmować idealnego kształtu, wręcz przeciwnie - zupełnie na miejscu jest zrobienie nieregularnych klusek. Liczy się bowiem ich smak i konsystencja. Pamiętaj tylko, że ciasto powinno wyjść nie gęste, a rzadkie - dzięki temu kluski nie rozpadną się w trakcie gotowania. Poniższy przepis przekazuje wszystko, co powinno się wiedzieć na temat ich przygotowania. Zatem fartuchy w dłoń i do dzieła!

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 60 g mąki pszennej,
  • szczypta soli.

Domowe kluski lane. Sposób przygotowania

Do miski wbij wszystkie jajka. Dodaj przesianą przez sitko mąkę, a następnie delikatnie wszystko wymieszaj. Ciasto powinno przybrać jednolitą i gładką konsystencję. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodaj nieco więcej mąki. Pamiętaj jednak, by nie przesadzić z jej ilością. Gęste ciasto nie sprawdzi się w przypadku lanych klusek. W kolejnym kroku przygotuj duży garnek. Zagotuj w nim osoloną wodę. Kiedy woda zacznie się przewracać, zacznij powoli i stopniowo wlewać ciasto.

Jajko z mąką powinny się ściąć. Na powierzchni wody zobaczysz formujące się kluski. Po minucie gotowania wyjmij je z wrzątku przy pomocy łyżki cedzakowej. Przełóż kluski przez sitko, opłucz je i odcedź. Gotowe kluski lane możesz dołączyć do gotującej się zupy lub podać w formie przystawki ze skwarkami i cebulką. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.