Z takim makaronem wejdziesz w jesienny klimat na sto procent. W roli głównej kultowe warzywo

Zamiast szykować na obiad kultowe bolognese lub carbonarę skuś się na nieco bardziej jesienne klimaty. Makaron w tym obłędnym sosie nie ma sobie równych. Wszystko za sprawą sezonowego warzywa w anturażu smakowitych dodatków. Jest smacznie, prosto, a koszt takiej porcji to dosłownie grosze!

Makaron często i chętnie serwujemy w polskich domach na obiad. Obłędnych przepisów nie brakuje od klimatów iście włoskich po nieco bardziej orientalne smaki. Tym razem jednak mamy coś iście sezonowego, czyli makaron w towarzystwie kremowego sosu na bazie jesiennego warzywa. 

Koniec z obiadową nudą. Ten obłędny makaron zrobisz z prostych składników 

Dynia to synonim jesieni - zarówno jeśli chodzi o dekoracje, jak i rozmaite smakołyki i potrawy. Sezonowe warzywo wkracza do menu już z pierwszymi dniami jesieni - najczęściej trafia do zup, sosów, a nawet i wypieków. Tym razem prezentujemy przepis na dynię w odsłonie obiadowej, a konkretniej w połączeniu z makaronem. Taki duet zasmakuje każdemu, a kubki smakowe i pozostałe zmysły oszaleją z radości. 

Przygotowanie jesiennego spaghetti nie jest wcale trudne. Kluczem do sukcesu jest wybór dorodnego warzywa, które później należy zapiec w piekarniku w towarzystwie oliwy i przypraw. Dynię następnie blendujemy z dodatkiem kremowego nabiału, czosnku i cebuli. W ten sposób uzyskamy obłędnie kremowy sos, który doskonale oblepi makaron. Na koniec serwis z dodatkiem chrupiącego bekonu i gotowe! 

Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Przepis na jesienny makaron. Tu króluje dynia

Składniki: 

  • makaron spaghetti,
  • niewielka dynia,
  • 100 g boczku,
  • cebula,
  • dwa ząbki czosnku,
  • odrobina wędzonej papryki,
  • szczypta chilli,
  • pół łyżeczki rozmarynu,
  • odrobina gałki muszkatołowej,
  • 70 - 100 g serka śmietankowego,
  • parmezan,
  • natka pietruszki, 
  • sól, 
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku dokładnie umyj dynię. Warzywo osusz, pokrój na kawałki i wyłóż na blaszce do pieczenia. Dynię dopraw oliwą, solą i pieprzem. Zapiekaj w 200 stopniach przez 35 minut. 
  2. W tym czasie na patelni podsmaż boczek. Mięso ściągnij na bok, a na tym samym tłuszczu podsmaż teraz cebulę z czosnkiem. 
  3. Kawałki dyni połącz z cebulą, czosnkiem, kremowym serkiem, papryką wędzoną, chilli i rozmarynem. Wszystkie składniki zblenduj na kremowy sos. 
  4. Ugotuj makaron spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  5. Sos dyniowy przelej na patelnię, dodaj ugotowany makaron, parmezan, drobno posiekaną zieleninę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie ze sobą pomiesza i duś razem jeszcze przez minutę. 
  6. Na koniec przełóż makaron na talerz i serwuj z drobno posiekanym bekonem i natką pietruszki. Smacznego!
Więcej o: