Makaron często i chętnie serwujemy w polskich domach na obiad. Obłędnych przepisów nie brakuje od klimatów iście włoskich po nieco bardziej orientalne smaki. Tym razem jednak mamy coś iście sezonowego, czyli makaron w towarzystwie kremowego sosu na bazie jesiennego warzywa.
Koniec z obiadową nudą. Ten obłędny makaron zrobisz z prostych składników
Dynia to synonim jesieni - zarówno jeśli chodzi o dekoracje, jak i rozmaite smakołyki i potrawy. Sezonowe warzywo wkracza do menu już z pierwszymi dniami jesieni - najczęściej trafia do zup, sosów, a nawet i wypieków. Tym razem prezentujemy przepis na dynię w odsłonie obiadowej, a konkretniej w połączeniu z makaronem. Taki duet zasmakuje każdemu, a kubki smakowe i pozostałe zmysły oszaleją z radości.
Przygotowanie jesiennego spaghetti nie jest wcale trudne. Kluczem do sukcesu jest wybór dorodnego warzywa, które później należy zapiec w piekarniku w towarzystwie oliwy i przypraw. Dynię następnie blendujemy z dodatkiem kremowego nabiału, czosnku i cebuli. W ten sposób uzyskamy obłędnie kremowy sos, który doskonale oblepi makaron. Na koniec serwis z dodatkiem chrupiącego bekonu i gotowe!
Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!
Przepis na jesienny makaron. Tu króluje dynia
Składniki:
- makaron spaghetti,
- niewielka dynia,
- 100 g boczku,
- cebula,
- dwa ząbki czosnku,
- odrobina wędzonej papryki,
- szczypta chilli,
- pół łyżeczki rozmarynu,
- odrobina gałki muszkatołowej,
- 70 - 100 g serka śmietankowego,
- parmezan,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Na początku dokładnie umyj dynię. Warzywo osusz, pokrój na kawałki i wyłóż na blaszce do pieczenia. Dynię dopraw oliwą, solą i pieprzem. Zapiekaj w 200 stopniach przez 35 minut.
- W tym czasie na patelni podsmaż boczek. Mięso ściągnij na bok, a na tym samym tłuszczu podsmaż teraz cebulę z czosnkiem.
- Kawałki dyni połącz z cebulą, czosnkiem, kremowym serkiem, papryką wędzoną, chilli i rozmarynem. Wszystkie składniki zblenduj na kremowy sos.
- Ugotuj makaron spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Sos dyniowy przelej na patelnię, dodaj ugotowany makaron, parmezan, drobno posiekaną zieleninę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie ze sobą pomiesza i duś razem jeszcze przez minutę.
- Na koniec przełóż makaron na talerz i serwuj z drobno posiekanym bekonem i natką pietruszki. Smacznego!