Rozpływające się w ustach i bardzo sycące pulpety w sosie pomidorowym. Tego przepisu nauczyła mnie ciocia kucharka

Choć jest z nimi trochę pracy, to efekt jest tego wart. Pyszne pulpety w sosie pomidorowym to propozycja doskonała na niedzielny obiad z rodziną. Rozpływające się w ustach mięso, podane z aromatycznym sosem, podbije serca wszystkich gości.

W czym tkwi sekret idealnych pulpetów w sosie pomidorowym? Moja ciocia wiele lat gotowała na stołówkach i w barach mlecznych. Jak twierdzi, kluczem do sukcesu jest tu... czosnek. Kilka ząbków dodanych zarówno do pulpetów, jak i do sosu, gwarantuje zachwyt nad każdym kęsem tego dania. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Kurczak w cieście kokosowym

Składniki na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 czerstwa kajzerka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz,
  • mąka do panierowania,
  • olej do smażenia.

Składniki na sos pomidorowy:

  • 750 ml wody,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 kostka rosołowa,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól i pieprz.

Te pulpety w sosie pomidorowym smakują lepiej, niż w niejednej restauracji

  1. Kajzerkę moczymy wcześniej w wodzie. Następnie odcedzamy ją z nadmiaru wody i przekładamy do miski.
  2. Do miski dodajemy również mięso, jajka i bułkę tartą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Z mięsa formujemy okrągłe pulpety, obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju.
  4. Na osobnej patelnie na odrobinie oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Cebulę i czosnek podsypujemy mąką i smażymy 5 minut.
  6. W garnku podgrzewamy wodę wraz z kostką rosołową i koncentratem pomidorowym.
  7. Do słonego wywaru dodajemy cebulę i czosnek z zasmażką. Dodajemy również podsmażone pulpety
  8. Całość gotujemy 15-20 minut, aż mięso będzie idealnie miękkie. Doprawiamy wedle uznania.

Tak przygotowane pulpety najlepiej smakują w towarzystwie tłuczonych ziemniaków lub kromki świeżego pieczywa. Opcjonalnie można dekorować je również koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA