-
Haps
-
Jak przygotować
- Lepszych pulpetów w sosie pomidorowym nie jedliście. Dodaj do sosu i mięsa to warzywo
Rozpływające się w ustach i bardzo sycące pulpety w sosie pomidorowym. Tego przepisu nauczyła mnie ciocia kucharka
Choć jest z nimi trochę pracy, to efekt jest tego wart. Pyszne pulpety w sosie pomidorowym to propozycja doskonała na niedzielny obiad z rodziną. Rozpływające się w ustach mięso, podane z aromatycznym sosem, podbije serca wszystkich gości.
W czym tkwi sekret idealnych pulpetów w sosie pomidorowym? Moja ciocia wiele lat gotowała na stołówkach i w barach mlecznych. Jak twierdzi, kluczem do sukcesu jest tu... czosnek. Kilka ząbków dodanych zarówno do pulpetów, jak i do sosu, gwarantuje zachwyt nad każdym kęsem tego dania. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Kurczak w cieście kokosowym
Składniki na pulpety:
- 500 g mięsa mielonego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 czerstwa kajzerka,
- 2 jajka,
- 2 łyżki bułki tartej,
- sól i pieprz,
- mąka do panierowania,
- olej do smażenia.
Składniki na sos pomidorowy:
- 750 ml wody,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 kostka rosołowa,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka mąki,
- sól i pieprz.
Te pulpety w sosie pomidorowym smakują lepiej, niż w niejednej restauracji
- Kajzerkę moczymy wcześniej w wodzie. Następnie odcedzamy ją z nadmiaru wody i przekładamy do miski.
- Do miski dodajemy również mięso, jajka i bułkę tartą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem.
- Z mięsa formujemy okrągłe pulpety, obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju.
- Na osobnej patelnie na odrobinie oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Cebulę i czosnek podsypujemy mąką i smażymy 5 minut.
- W garnku podgrzewamy wodę wraz z kostką rosołową i koncentratem pomidorowym.
- Do słonego wywaru dodajemy cebulę i czosnek z zasmażką. Dodajemy również podsmażone pulpety
- Całość gotujemy 15-20 minut, aż mięso będzie idealnie miękkie. Doprawiamy wedle uznania.
Tak przygotowane pulpety najlepiej smakują w towarzystwie tłuczonych ziemniaków lub kromki świeżego pieczywa. Opcjonalnie można dekorować je również koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!