Zupa serowa najlepiej smakuje jesienią. Zrób trik z cebulą, a popłaczesz się ze szczęścia

Zupa serowa to najlepszy dowód na to, że gotowanie to świetna zabawa z fantastycznymi skutkami. Przepis na zupę serową jest bardzo łatwy i jeśli masz pod ręką trochę rosołu, zrobisz ją w kilkanaście minut. Do zupy potrzebna jest cebulka - zrób z nią pewien trik, a danie nabierze charakteru i głębi.

Więcej przepisów na aromatyczne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kiedy za oknem robi się chłodno, szaro i ponuro, mamy ochotę na zupy, które nie tylko nas nasyca i rozgrzeją, ale także poprawią humor i otulą niczym ciepły kocyk. Taka bez wątpienia jest zupa serowa z dzisiejszego przepisu, którą z powodzeniem zrobisz na rosole lub dowolnym bulionie. Wśród listy składników nieodłączna jest cebulka - podczas smażenia na maśle zalej ją odrobiną białego wina - ten trik doda zupie takiego aromatu i głębi, że kubki smakowe eksplodują.

Zobacz wideo

Zupa serowa - przepis na wymarzony obiad jesienią

Składniki:

  • ok. 2 l rosołu lub bulionu
  • ok. 300 g sera typu cheddar (można połączyć np. cheddar i goudę lub emmentaler)
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • masło
  • śmietanka kremówka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • posiekany szczypiorek lub natka pietruszki
  • do podania grzanki ziołowe

Sposób wykonania:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim czubatą łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i podsmażaj do zeszklenia i dodaj czosnek. Następnie zwiększ moc palnika i zalej ją winem. Podsmażaj kilka minut, by alkohol odparował. 
  3. Zalej całość bulionem i zagotuj na wolnym ogniu. Dodaj ser i zmniejsz moc palnika. Kiedy ser się rozpuści, dodaj śmietankę kremówkę (ok. 1/3 szklanki) i dopraw do smaku przyprawami. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej zupę do talerzy. Podawaj z grzankami i posiekanym szczypiorkiem lub natką.

Wskazówka: Jeśli chcesz, żeby twoja zupa serowa była jeszcze bardziej aromatyczna, dodaj krążek sera camembert lub kilka trójkącików serka topionego, najlepiej ziołowego. Możesz także dodać ser z niebieską pleśnią, jednak upewnij się, że wszystkim domownikom odpowiada jego charakterystyczny, ostry smak. 

Więcej o: