Więcej przepisów na aromatyczne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kiedy za oknem robi się chłodno, szaro i ponuro, mamy ochotę na zupy, które nie tylko nas nasyca i rozgrzeją, ale także poprawią humor i otulą niczym ciepły kocyk. Taka bez wątpienia jest zupa serowa z dzisiejszego przepisu, którą z powodzeniem zrobisz na rosole lub dowolnym bulionie. Wśród listy składników nieodłączna jest cebulka - podczas smażenia na maśle zalej ją odrobiną białego wina - ten trik doda zupie takiego aromatu i głębi, że kubki smakowe eksplodują.
Zupa serowa - przepis na wymarzony obiad jesienią
Składniki:
- ok. 2 l rosołu lub bulionu
- ok. 300 g sera typu cheddar (można połączyć np. cheddar i goudę lub emmentaler)
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- masło
- śmietanka kremówka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- posiekany szczypiorek lub natka pietruszki
- do podania grzanki ziołowe
Sposób wykonania:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim czubatą łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i podsmażaj do zeszklenia i dodaj czosnek. Następnie zwiększ moc palnika i zalej ją winem. Podsmażaj kilka minut, by alkohol odparował.
- Zalej całość bulionem i zagotuj na wolnym ogniu. Dodaj ser i zmniejsz moc palnika. Kiedy ser się rozpuści, dodaj śmietankę kremówkę (ok. 1/3 szklanki) i dopraw do smaku przyprawami. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej zupę do talerzy. Podawaj z grzankami i posiekanym szczypiorkiem lub natką.
Wskazówka: Jeśli chcesz, żeby twoja zupa serowa była jeszcze bardziej aromatyczna, dodaj krążek sera camembert lub kilka trójkącików serka topionego, najlepiej ziołowego. Możesz także dodać ser z niebieską pleśnią, jednak upewnij się, że wszystkim domownikom odpowiada jego charakterystyczny, ostry smak.