Przepis na kopytka z serem. Przysmak z dzieciństwa będzie smakować bosko, jeśli dodasz ten składnik

Kopytka z serem to przysmak, o którym wiele osób zapomniało. W dzieciństwie zajadano się nimi bez przerwy. Zerknij na nasz przepis, a już wkrótce czeka cię podróż po kulinarnych wspomnieniach z lat beztroski. Kopytka z twarogiem zasmakują nawet największemu niejadkowi.

Kopytka to jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni polskiej. Ma wiele wariantów, ale jej głównym składnikiem są zawsze ugotowane ziemniaki. Kopytka można przygotować zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Poniżej prezentujemy przepis na kopytka z serem, czyli smakołyk, który wiele osób może kojarzyć z dzieciństwa.

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Przepis na kopytka z serem, którym nie da się oprzeć. Kluczowe jest dodanie tych składników

Kopytka z serem to proste i zarazem smaczne danie, które może przygotować każdy miłośnik potraw z ziemniaków. Kopytka z twarogiem świetnie smakują na słono, ze śmietaną lub na słodko - polane zarumienioną bułką tartą i oprószone cukrem. Ziemniaczane kluski powstają z zaledwie kilku składników, z czego "gwoździem programu" w tym przypadku okaże się dobrej jakości ser. Najlepiej, aby był on świeży, dzięki temu kopytka wyjdą pyszne i delikatne. 

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 320 g mąki pszennej,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • ulubione dodatki: śmietana, bułka tarta, cukier.

Miękkie i delikatne kopytka z serem. Sposób przygotowania

Zacznij od umycia i obrania ziemniaków. W dalszej kolejności ugotuj je w osolonym wrzątku i odstaw do ostudzenia. Równie dobrze możesz też użyć ugotowanych ziemniaków, które zostały z wczorajszego obiadu. Ostudzone warzywa przepuść przez prasę do ziemniaków bądź maszynkę.

W misce połącz ziemniaki, mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko oraz twaróg. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób z nich jednolite, miękkie ciasto. Najlepiej zrobić to własnoręcznie. Odrywaj niewielkie fragmenty masy i uformuj je na kształt wałków. Z powstałych wałków odcinaj ok. 3-centymetroe fragmenty i gotuj je w osolonej wodzie przez minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe kopytka wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej i wykładaj od razu na talerz.

W zależności od upodobań smakowych możesz serwować je z dodatkiem kwaśnej śmietany, podpieczonej na maśle bułki tartej lub cukru. Bez względu na to, który wariant wybierzsz - gwarantujemy, że kopytka z serem błyskawicznie znikną ze stołu. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.