Kopytka to jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni polskiej. Ma wiele wariantów, ale jej głównym składnikiem są zawsze ugotowane ziemniaki. Kopytka można przygotować zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Poniżej prezentujemy przepis na kopytka z serem, czyli smakołyk, który wiele osób może kojarzyć z dzieciństwa.
Kopytka z serem to proste i zarazem smaczne danie, które może przygotować każdy miłośnik potraw z ziemniaków. Kopytka z twarogiem świetnie smakują na słono, ze śmietaną lub na słodko - polane zarumienioną bułką tartą i oprószone cukrem. Ziemniaczane kluski powstają z zaledwie kilku składników, z czego "gwoździem programu" w tym przypadku okaże się dobrej jakości ser. Najlepiej, aby był on świeży, dzięki temu kopytka wyjdą pyszne i delikatne.
Składniki:
Zacznij od umycia i obrania ziemniaków. W dalszej kolejności ugotuj je w osolonym wrzątku i odstaw do ostudzenia. Równie dobrze możesz też użyć ugotowanych ziemniaków, które zostały z wczorajszego obiadu. Ostudzone warzywa przepuść przez prasę do ziemniaków bądź maszynkę.
W misce połącz ziemniaki, mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko oraz twaróg. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób z nich jednolite, miękkie ciasto. Najlepiej zrobić to własnoręcznie. Odrywaj niewielkie fragmenty masy i uformuj je na kształt wałków. Z powstałych wałków odcinaj ok. 3-centymetroe fragmenty i gotuj je w osolonej wodzie przez minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe kopytka wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej i wykładaj od razu na talerz.
W zależności od upodobań smakowych możesz serwować je z dodatkiem kwaśnej śmietany, podpieczonej na maśle bułki tartej lub cukru. Bez względu na to, który wariant wybierzsz - gwarantujemy, że kopytka z serem błyskawicznie znikną ze stołu. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl