Przepis na zupę pomidorową. Klasyczną pomidorówkę przygotujesz z niedzielnego rosołu

Przepis na zupę pomidorową jest banalnie prosty, dlatego tak wiele osób korzysta z niego na co dzień. Panuje powszechne przekonanie, że najlepsza pomidorówka to ta, która powstała na bazie wczorajszego rosołu. Zgadzamy się z tym stwierdzeniem i przedstawiamy sprawdzoną recepturę na pomidorową, która nas jeszcze nigdy nie zawiodła.

Zupa pomidorowa to jedno z najczęściej i najchętniej przygotowywanych w Polsce dań. Obok rosołu, żurku i krupniku stanowi filar tradycyjnych polskich zup. Pomidorówkę gotujemy od święta oraz na co dzień. Można ją zrobić zarówno "od zera", jak i z rosołu, który pozostał nam z niedzielnego rosołu. To świetny sposób na zagospodarowanie niezjedzonego bulionu i uniknięcie wyrzucenia żywności.

Zobacz wideo "Wygląda tak dziwnie i różowo!" - czyli cudzoziemcy próbują polskich zup

Przepis na zupę pomidorową, która zasmakuje całej rodzinie. Łatwo zrobisz ją z niedzielnego rosołu

Ugotowany wcześniej rosół znacznie ułatwia upichcenie smacznej i aromatycznej pomidorowej. Jedyne, co trzeba wtedy zrobić to odgrzać bulion i wymieszać go z koncentratem pomidorowym oraz śmietaną. Proces ten zajmuje zwykle nie więcej niż kilka minut, jeśli więc szukasz prostego sposobu na szybki obiad, to świetnie trafiłeś. Zupa pomidorowa może być serwowana jako danie główne lub jako przystawka przed nim. Smakuje świetnie z makaronem lub ryżem, choć pierwszy wariant ma w naszym kraju zdecydowanie więcej zwolenników.

Składniki:

  • 1,5 l rosołu,
  • 150 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 małe opakowanie śmietany 18 proc. lub 50 ml śmietany 30 proc.,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz.

Klasyczna pomidorówka na rosole. Sposób przygotowania

Podgrzej rosół. Po kilku minutach zacznij dodawać do niego koncentrat pomidorowy. Pamiętaj, aby robić to powoli i stopniowo, aby zupa nabrała nie tylko odpowiedniej barwy, ale i smaku. Całość dokładnie wymieszaj, aż do połączenia składników. 

Do zagotowanej pomidorowej wlej śmietanę i ponownie zamieszaj. Dodatkowo możesz doprawić wywar solą i pieprzem wedle uznania. Gotową zupę podawaj z ugotowanym makaronem. Najlepiej w tym celu sprawdzą się świderki, wstążki lub kolanka. Na sam koniec podaną na talerzu pomidorówkę oprósz posiekaną natką pietruszki. Pyszny, rozgrzewający i sycący obiad jest gotowy do spożycia. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.