Zupa pomidorowa to jedno z najczęściej i najchętniej przygotowywanych w Polsce dań. Obok rosołu, żurku i krupniku stanowi filar tradycyjnych polskich zup. Pomidorówkę gotujemy od święta oraz na co dzień. Można ją zrobić zarówno "od zera", jak i z rosołu, który pozostał nam z niedzielnego rosołu. To świetny sposób na zagospodarowanie niezjedzonego bulionu i uniknięcie wyrzucenia żywności.
Ugotowany wcześniej rosół znacznie ułatwia upichcenie smacznej i aromatycznej pomidorowej. Jedyne, co trzeba wtedy zrobić to odgrzać bulion i wymieszać go z koncentratem pomidorowym oraz śmietaną. Proces ten zajmuje zwykle nie więcej niż kilka minut, jeśli więc szukasz prostego sposobu na szybki obiad, to świetnie trafiłeś. Zupa pomidorowa może być serwowana jako danie główne lub jako przystawka przed nim. Smakuje świetnie z makaronem lub ryżem, choć pierwszy wariant ma w naszym kraju zdecydowanie więcej zwolenników.
Składniki:
Podgrzej rosół. Po kilku minutach zacznij dodawać do niego koncentrat pomidorowy. Pamiętaj, aby robić to powoli i stopniowo, aby zupa nabrała nie tylko odpowiedniej barwy, ale i smaku. Całość dokładnie wymieszaj, aż do połączenia składników.
Do zagotowanej pomidorowej wlej śmietanę i ponownie zamieszaj. Dodatkowo możesz doprawić wywar solą i pieprzem wedle uznania. Gotową zupę podawaj z ugotowanym makaronem. Najlepiej w tym celu sprawdzą się świderki, wstążki lub kolanka. Na sam koniec podaną na talerzu pomidorówkę oprósz posiekaną natką pietruszki. Pyszny, rozgrzewający i sycący obiad jest gotowy do spożycia. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl