Sezon przeziębieniowy trwa w najlepsze. Dodaj te dwa składniki do rosołu, by przechytrzyć chorobę

Sezon jesienno-zimowy wiąże się z podwyższonym ryzykiem chorób. Warto więc zadbać o swoją odporność. Można zrobić to m.in. poprzez ugotowanie wspaniałego rosołu z tymi dwoma składnikami. Co dodać do króla zup, by cieszyć się dobrym zdrowiem?

Rosół to najpopularniejsza zupa w naszym kraju. Nic dziwnego, ponieważ doskonale rozgrzewa, a na dodatek jest bardzo sycąca. Jeśli jednak dodamy do niej te dwa składniki, zyska nową właściwość - poprawi naszą odporność.  

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Dodaj to do rosołu, by poprawić odporność. Efekt zaskakuje 

Miska gorącego rosołu potrafi poprawić nie tylko nastrój, ale i odporność. Wystarczy, że dodamy do zupy imbir i cynamon.  To ogólnodostępne przyprawy, które potrafią zdziałać cuda. Imbir świetnie rozgrzewa oraz ma działanie przeciwzapalne i pobudza trawienie. Bardzo podobne działanie ma cynamon, więc dodanie tych dwóch składników do rosołu zdecydowanie podkręci jego działanie. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.   

Warto pamiętać, by imbir dodać do zupy 10-15 minut przed końcem gotowania. Cynamon - w lasce lub proszku - można dodać w dowolnym momencie gotowania rosołu. 

Przepis na rosół na przeziębienie. Sposób przygotowania krok po kroku 

Składniki:   

  • 4 l wody,   
  • 1,5 kg pręgi wołowej,   
  • 4 podudzia z kurczaka,   
  • 3 duże marchewki,   
  • 2 pietruszki,   
  • biała część pora,   
  • 1 cebula,   
  • pół główki selera,   
  • garść świeżej natki pietruszki,   
  • 4 liście laurowe,   
  • 5 kulek ziela angielskiego,   
  • sól,   
  • pieprz,  
  • kilka plasterków imbiru,  
  • laska cynamonu lub cynamon w proszku. 

Sposób przygotowania: 

  1. Marchew, pietruszkę i seler należy obrać, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki myjemy i siekamy, a cebulę bez obierania opalamy.   
  2. Mięso myjemy dokładnie, a następnie wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Wywar gotujemy przez 1,5 godziny, zbierając co jakiś czas szumowiny.    
  3. Po tym czasie dodajemy warzywa oraz przyprawy. Nie zapominamy o imbirze i cynamonie. Gotujemy jeszcze około godziny, a następnie podajemy z ryżem, makaronem, czy ziemniakami
Więcej o:
Copyright © Agora SA