Tegoroczna jesień przywitała nas pogodowym rollercoasterem. Wrześniowe upały i zaskakująco wysokie temperatury w październiku sprawiły, że w wielu polskich lasach panowała susza i nieurodzaj. Mimo to grzybiarze stanęli na wysokości zadania, udowadniając, że koszyki pełne podgrzybków, borowików i maślaków to kwestia wprawy i doświadczenia. Internet zalały zdjęcia z udanych zbiorów i tajnych "miejscówek" na grzybobrania. Teraz jednak wielkimi krokami zbliża się do nas listopad. Czy to oznacza koniec sezonu na grzyby?
W październiku żegnamy się m.in. z borowikami szlachetnymi, koźlarzami i maślakami. W listopadzie można jednak dalej liczyć na pokaźne zbiory podgrzybków, opieniek, rydzów, gąsek, boczniaków oraz kań. Obecność tych gatunków w zbliżającej się zimie zależy jednak od warunków pogodowych. Spadek temperatur i przymrozki nie służą bowiem wyrastaniu grzybów. Jeśli listopadowa aura okaże się podobnie łaskawa, co październikowa - mykofile mogą liczyć na pozytywną niespodziankę. Z facebookowych grup zrzeszających fanów zbierania grzybów dowiadujemy się, że pełne kosze i wiaderka można jeszcze wynieść z lasów wielkopolskich, podhalańskich i dolnośląskich.
Cechą charakterystyczną grzybów jest to, że większość z nich wyrasta w konkretnych warunkach. Jedne preferują lasy liściaste, inne z kolei - iglaste. Znajomość ich "upodobań" może nam ułatwić poszukiwania. Podgrzybki z pewnością spotkamy w lasach liściastych, sosnowych i mieszanych. Lubią wyrastać pod sosnami i świerkami oraz dębami i bukami.
Rydze natomiast najczęściej rosną w gajach liściastych, pod sosnami lub w trawach. Lubią grzać się w promieniach słońca, więc warto szukać ich na leśnych polanach i łąkach. Opieńki, jak sama nazwa wskazuje, rosną na drzewach różnych gatunków. Bez problemu znajdziemy je w lasach liściastych na pniach, gałęziach i korzeniach. Więcej wskazówek znajdziesz na stronie Grzybobranie z Gazeta.pl. Oprócz treści edukacyjnych przeczytasz tam również mnóstwo ciekawostek ze świata grzybów, a także poznasz przepisy na pyszne, jesienno-zimowe dania z udziałem owoców lasu. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl