Najlepsza jesienna zupa na wczorajszym rosole. Jest pyszna, rozgrzewająca i aromatyczna

Rosół z niedzielnego obiadu świetnie nadaje się na bazę do wielu smacznych zup. Choć zwykle przygotowuje się z niego popularną pomidorówkę, krupnik czy ogórkową, to jesienią warto "przerobić" go na niezwykle rozgrzewające i aromatyczne danie. Jak przygotować zupę czosnkowo-serową?

Pomidorowa na rosole się już przejadła? To świetny moment na przetestowanie przepisu na wyśmienitą zupę czosnkowo-serową o kremowej konsystencji. Robi się ją szybko i bardzo prosto. Nie wymaga wielu drogich składników, a jej wyjątkowy smak i aromat gwarantują, że domownicy odejdą od stołu z zadowolonymi uśmiechami.

Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry

Pyszna i aromatyczna zupa czosnkowo-serowa. Idealna na rozgrzewający, jesienny obiad

Zupa czosnkowo-serowa jest nie tylko pyszna, ale i pożywna. Składa się z wielu sycących produktów, dlatego błyskawicznie niweluje uczucie głodu. Warto ją przygotować szczególnie w sezonie jesienno-zimowym - nic bowiem nie rozgrzewa równie dobrze, co solidna porcja gorącej zupy z prozdrowotnym czosnkiem i kremowym serem. To także świetna propozycja obiadu na bazie rosołu, który pozostał w lodówce z poprzedniego dnia. Doskonała alternatywa dla ogórkowej czy pomidorowej - koniecznie ją wypróbuj!

Składniki:

  • 1 l rosołu,
  • 1 główka czosnku,
  • 300 g sera żółtego,
  • 250 g serka topionego,
  • pół pora,
  • 80 ml śmietany 30 proc.,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz.

Zupa czosnkowo-serowa na rosole. Sposób przygotowania

W dużym garnku rozgrzej masło. Por umyj i pokrój, a następnie dodaj do roztopionego tłuszczu. Podsmażaj przez kilka minut, aż warzywo się zeszkli. W dalszej kolejności dodaj posiekane ząbki czosnku i smaż wszystko jeszcze przez chwilę. W tym czasie po kuchni powinien się rozejść aromatyczny zapach. Pamiętaj jednak, by nie przypalić czosnku.

Warzywa zalej bulionem i zagotuj. Kiedy rosół będzie wrzeć, dodaj do niego serek topiony oraz starty na tarce o drobnych oczkach ser żółty. Całość gotuj przez ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy ser topiony i twardy się rozpuszczą, wlej śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. 

Gotującą się zupę dopraw gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem wedle uznania. Gotuj przez kolejnych kilka minut. Na koniec zblenduj wszystko na jednolity, gładki krem. Gęstą zupę podawaj z chrupiącymi grzankami lub kromką świeżego chleba. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.