Ta surówka na dobre odmieni obiad. Te warzywa i obłędnie kremowy sos to duet idealny

Jesienny obiad powinien zawierać solidną dawkę witamin i przy okazji cieszyć oko bogatą paletą kolorów. Idealnym przepisem będzie zatem surówka z czerwonej kapusty, która doskonale pasuje do mięs, ale i jarskich potraw. Jej sekretem jest kremowy sos oraz solidna porcja zieleniny.

Zamiast kolejny raz wkładać do sklepowego koszyka pojemniki z gotowymi surówkami czy sałatkami, lepiej kupić świeże warzywa i przygotować je w domu samodzielnie. W gruncie rzeczy to bardzo proste i ekspresowe. Propozycja z czerwonej kapusty to idealny dowód - jest pełna kolorów, aromatów, a także pasuje do niemal każdego posiłku, zarówno mięsnego, jak i w wersji wege.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Ta surówka sprawi, że jesienny obiad będzie smakował jeszcze lepiej 

Przed nami listopad, co za tym idzie, czekają nas długie, ponure popołudnia i wieczory. Zamiast popadać w chandrę, warto nieco poeksperymentować w kuchni i sięgnąć po apetyczne przepisy. Jednym z nich jest receptura na kolorową i pełną witamin surówkę z czerwonej kapusty. Dorodna główka to jednak niejedyny składnik - połącz ją z marchewką, solidną porcją zieleniny i cebulą, a wyjdzie wprost rewelacyjnie. To jednak nie koniec, przysłowiową wisienką na torcie jest kremowy sos, który zadziała tu jak smakowite spoiwo. 

Surówka z czerwonej kapusty będzie świetnie prezentować się na jesiennym stole, a także idealnie podkreśli smak innych potraw. Szczególnie zgranym duetem będzie połączenie jej z kluskami śląskimi i pieczenią w sosie lub zrazami czy klasycznymi kotletami schabowymi. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by podać ją z wegańskimi plackami, frytkami czy zdrowym fast-foodem. 

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty. Dodatek sosu wszystko zmieni

Składniki: 

  • pół główki czerwonej kapusty,
  • marchewka
  • pół czerwonej cebuli,
  • pęczek koperku,
  • pęczek pietruszki. 

Sos:

  • łyżka miodu,
  • 3 łyżeczki musztardy, 
  • łyżeczka suszonego czosnku lub świeży ząbek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 łyżki majonezu,
  • sok z połowy cytryny. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od kapusty. Warzywo oczyść z zewnętrznych liści, główkę pozbaw głąba i poszatkuj drobno i starannie. Przełóż do dużej miski. 
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, zioła posiekaj. Marchew z kolei zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 
  3. Teraz pora na sos. W kubku połącz musztardę, majonez, miód, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Wszystko energicznie zamieszaj. 
  4. Warzywa połącz w misce i zalej sosem, ponownie zamieszaj i gotowe! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.