Kochasz śniadania na słodko? Placuszki z tym owocem to idealna propozycja. Wystarczą cztery składniki i ulubiona polewa

Bananowe placuszki to propozycja idealna dla tych, którzy kochają zaczynać dzień na słodko. Śniadanie gotowe z czterech składników, a do tego do zrobienia w 10 minut. Czego chcieć więcej? Placki z bananami podawaj z orzechami, ulubionym syropem lub jogurtem. W każdej wersji będą smakować bajecznie.

Nie ma to jak proste przepisy. Mało skomplikowane receptury uratują nas w dni, kiedy nie mamy czasu, ani ochoty na długie przebywanie w kuchni. Co więcej, ten przepis pokochają wszyscy domownicy. Słodkie, puszyste i delikatne w smaku placuszki z bananami będą hitem w każdym domu. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Placki ziemniaczane

Składniki:

  • 3 banany,
  • 3 jajka,
  • 5 łyżek jogurtu,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • opcjonalnie cynamon,
  • syrop klonowy lub masło orzechowe do dekoracji,
  • olej do smażenia.

Placuszki bananowe idealne na śniadanie. Wystarczy pomieszać i usmażyć

Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy na gładką masę. Do drugiej miski wkładamy obrane ze skórki banany i z pomocą widelca ugniatamy je, aż powstanie owocowy przecier. Wówczas dodajemy bananową papkę do jajek, łączymy z mąką i jogurtem. Całość dokładnie i długo mieszamy, aż do połączenia składników. Ciasto na placuszki bananowe powinno być dość gęste. Opcjonalnie, do ciasta możemy dodać odrobinę cynamonu, jeśli zależy nam na nieco korzennym smaku.

Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy tłuszcz będzie już gorący, z pomocą łyżki nabieramy ciasto i wykładamy na patelnie, formując niewielkie placuszki. Każdego placka bananowego smażymy z obu stron na rumiany kolor. Należy je jednak ostrożnie przekładać, ponieważ mogą być bardzo delikatne. Gotowe placki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Tuż przed podaniem wystarczy udekorować je wedle uznania. Najlepiej sprawdzi się syrop klonowy, syrop z agawy, lub masło orzechowe i dodatek świeżych owoców. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.