Nie ma to jak proste przepisy. Mało skomplikowane receptury uratują nas w dni, kiedy nie mamy czasu, ani ochoty na długie przebywanie w kuchni. Co więcej, ten przepis pokochają wszyscy domownicy. Słodkie, puszyste i delikatne w smaku placuszki z bananami będą hitem w każdym domu. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy na gładką masę. Do drugiej miski wkładamy obrane ze skórki banany i z pomocą widelca ugniatamy je, aż powstanie owocowy przecier. Wówczas dodajemy bananową papkę do jajek, łączymy z mąką i jogurtem. Całość dokładnie i długo mieszamy, aż do połączenia składników. Ciasto na placuszki bananowe powinno być dość gęste. Opcjonalnie, do ciasta możemy dodać odrobinę cynamonu, jeśli zależy nam na nieco korzennym smaku.
Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy tłuszcz będzie już gorący, z pomocą łyżki nabieramy ciasto i wykładamy na patelnie, formując niewielkie placuszki. Każdego placka bananowego smażymy z obu stron na rumiany kolor. Należy je jednak ostrożnie przekładać, ponieważ mogą być bardzo delikatne. Gotowe placki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Tuż przed podaniem wystarczy udekorować je wedle uznania. Najlepiej sprawdzi się syrop klonowy, syrop z agawy, lub masło orzechowe i dodatek świeżych owoców. Smacznego!