Zupa gulaszowa - rozgrzewający i aromatyczny obiad. W sam raz na jesienno-zimowe dni

Zupa gulaszowa to pomysł na smaczny i rozgrzewający obiad, w sam raz na jesienno-zimowe popołudnia. Połączenie mięsa wieprzowego, sezonowych warzyw oraz aromatycznych przypraw sprawia, że trudno oderwać się od talerza. Lepszego posiłku na co dzień ze świecą szukać.

Prosta zupa na bazie bulionu, wieprzowiny oraz warzyw to doskonała propozycja obiadu jednogarnkowego. Tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej znalazła wielu miłośników w Polsce. Stanowi smaczny i pożywny posiłek, który rozgrzeje domowników w chłodny dzień i nasyci ich na wiele godzin. 

Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu

Zupa gulaszowa - przepis na prosty i smaczny obiad. Rozgrzewa i syci w chłodne popołudnia

Przygotowanie zupy gulaszowej nie jest trudne. Z zadaniem tym poradzi sobie zarówno każdy amator gotowania, jak i zawodowy szef kuchni. Aby danie wyszło pyszne i aromatyczne, polecamy zapoznać się z poniższą recepturą. Krok po kroku przedstawia, w jaki sposób upichcić szybki i prosty obiad. Gwarantujemy, że rozchodzący się po kuchni smakowity zapach, "wypłoszy" z pokoi głodnych domowników. 

Składniki:

  • 300 g łopatki wieprzowej,
  • 300 g pomidorów z puszki,
  • 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 cebule,
  • 1 marchewka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • pół selera,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżka ostrej papryki,
  • 1 łyżka wędzonej papryki,
  • 1 łyżka oregano,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Aromatyczna zupa gulaszowa z mięsem i warzywami. Sposób wykonania

Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć obraną i posiekaną cebulę. Podsmażaj ją przez chwilę, do lekkiego zeszklenia. Po kilku minutach dodaj obrany i drobno pokrojony czosnek. Całość zamieszaj i podsmażaj jeszcze przez 2-3 minuty.

Mięso pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Smaż wieprzowinę do zarumienienia. Usmażone mięso umieść wraz z cebulą i czosnkiem w garnku, a następnie zalej bulionem. Dodaj umytą, obraną i pokrojoną marchewkę, seler oraz korzeń pietruszki.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a w dalszej kolejności dopraw liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gdy zupa zacznie się gotować, dodaj do niej pokrojone w drobną kostkę paprykę oraz obrane ziemniaki. Całość gotuj przez pół godziny na małym ogniu. Po tym czasie dolej koncentrat pomidorowy i wrzuć pomidory z puszki oraz pozostałe przyprawy: oregano, paprykę ostrą i wędzoną, a także sól i pieprz. Po 10 minutach gotowania zupa gulaszowa jest gotowa do podania. Najlepiej serwować ją z kromką świeżego chleba. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.