Aksamitny sos grzybowy pasuje na święta i nie tylko. Potrzebujesz kilku składników, a nadmiar możesz zamrozić

Sos grzybowy można przygotować zarówno ze świeżych, jak i z suszonych grzybów. W obu przypadkach będzie równie aromatyczny i smaczny. Co jednak zrobić, by był idealnie kremowy? Liczy się nie tylko śmietanka, ale również ten składnik.

Do czego wykorzystać sos grzybowy? Taki dodatek idealnie pasuje do makaronów, domowych kopytek, lub do mięs. Możesz zrobić go na zapas i zamrozić na kolejne obiady. Co najważniejsze, aksamitny sos grzybowy zrobi każdy, niezależnie od umiejętności. Nie czekaj ani chwili dłużej, i wypróbuj sprawdzony przepis na znakomity sos z leśnych grzybów i pieczarek. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów,
  • 100 g pieczarek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • 80 g startego parmezanu,
  • 2 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz w ilości do smaku,
  • 1 pęczek koperku.

Sos grzybowy z suszonych grzybów. Będzie gęsty i aksamitny

Suszone grzyby należy namoczyć kilka godzin wcześniej. Wkładamy je do naczynia, zalewamy wrzątkiem, a następnego dnia gotujemy do miękkości (wodę zostawiamy na później). Tak przygotowane grzyby wystarczy pokroić na mniejsze kawałki. W kostkę lub plastry kroimy również pieczarki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i podsmażamy grzyby wraz z pieczarkami. Pod koniec smażenia dodajemy na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy. 

Usmażone grzyby wraz z czosnkiem przekładamy do garnka i zalewamy wodą z wcześniejszego gotowania grzybów. Całość dusimy pod przykryciem, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy całość solą i pieprzem, a także gałką muszkatołową. Na koniec zabielamy sos śmietanką i dodajemy starty parmezan. To właśnie ser sprawi, że sos będzie niewiarygodnie kremowy i aksamitny. Gotowy sos grzybowy doprawiamy ponownie wedle uznania i posypujemy świeżym, drobno posiekanym koperkiem. Podkręci to grzybowy aromat. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.