Do czego wykorzystać sos grzybowy? Taki dodatek idealnie pasuje do makaronów, domowych kopytek, lub do mięs. Możesz zrobić go na zapas i zamrozić na kolejne obiady. Co najważniejsze, aksamitny sos grzybowy zrobi każdy, niezależnie od umiejętności. Nie czekaj ani chwili dłużej, i wypróbuj sprawdzony przepis na znakomity sos z leśnych grzybów i pieczarek. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Suszone grzyby należy namoczyć kilka godzin wcześniej. Wkładamy je do naczynia, zalewamy wrzątkiem, a następnego dnia gotujemy do miękkości (wodę zostawiamy na później). Tak przygotowane grzyby wystarczy pokroić na mniejsze kawałki. W kostkę lub plastry kroimy również pieczarki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i podsmażamy grzyby wraz z pieczarkami. Pod koniec smażenia dodajemy na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy.
Usmażone grzyby wraz z czosnkiem przekładamy do garnka i zalewamy wodą z wcześniejszego gotowania grzybów. Całość dusimy pod przykryciem, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy całość solą i pieprzem, a także gałką muszkatołową. Na koniec zabielamy sos śmietanką i dodajemy starty parmezan. To właśnie ser sprawi, że sos będzie niewiarygodnie kremowy i aksamitny. Gotowy sos grzybowy doprawiamy ponownie wedle uznania i posypujemy świeżym, drobno posiekanym koperkiem. Podkręci to grzybowy aromat. Smacznego!