-
Haps
-
Jak przygotować
- Najlepszy jabłecznik sypany pod słońcem. Zetrzyj jabłka, pomieszaj składniki i połącz
Przepis mojej mamy na obłędnie smaczny jabłecznik sypany. Zmieszaj suche składniki syp na zmianę z owocami
Jabłecznik sypany to prawdopodobnie najprostsze ciasto na świecie. Nie trzeba wyrabiać ciasta, a na koniec nie skończymy z górą brudnych naczyń. Wystarczy zetrzeć owoce i wymieszać z suchymi składnikami. Będzie nie tylko łatwo, ale przede wszystkim przepysznie.
Na czym polega sekret idealnego jabłecznika sypanego? Chodzi przede wszystkim o wybór jabłek. Owoce do tego ciasta powinny być soczyste i wbrew pozorom słodkie. Choć do innych ciast z jabłkami z reguły używamy odmian kwaśnych, tak tutaj słodkie jabłka będą lepszym wyborem. Do tego korzenny akcent w postaci cynamonu i mamy deser pyszny jak marzenie. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Składniki:
- 1 kg słodkich jabłek,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru brązowego,
- 1 szklanka kaszy manny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 80 g zimnego masła,
- cynamon w ilości do smaku,
- lody śmietankowe lub waniliowe do podania.
Nie ma to jak domowe ciasto. Błyskawiczny jabłecznik sypany skradnie twoje serce
- Do miski przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia.
- Do mąki dodaj cukier i kaszę mannę. Całość dokładnie wymieszaj.
- Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zasyp je cynamonem (ilość wedle uznania).
- Masło prosto z lodówki lub zamrażalnika zetrzyj również na tarce.
- Na blachę do pieczenia wyłóż mniejszą część masła. Następnie wysyp 1/3 suchych składników.
- Kolejną warstwę powinny stanowić jabłka. Użyj połowy startych jabłek.
- Na jabłka wysyp kolejną 1/3 suchych składników, następnie jabłka i ostatnią część suchych składników.
- Na wierzchu ciasta ułóż pozostałe masło.
Ciasto pieczemy przez około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Przed końcem czasu pieczenia, dla jeszcze słodszego smaku, można posypać wierzch odrobiną cukru. Gotowy jabłecznik sypany najlepiej podawać jeszcze na ciepło, z dodatkiem zimnych lodów. Domownicy i goście będą wniebowzięci takim deserem. Smacznego!