Przepis mojej mamy na obłędnie smaczny jabłecznik sypany. Zmieszaj suche składniki syp na zmianę z owocami

Jabłecznik sypany to prawdopodobnie najprostsze ciasto na świecie. Nie trzeba wyrabiać ciasta, a na koniec nie skończymy z górą brudnych naczyń. Wystarczy zetrzeć owoce i wymieszać z suchymi składnikami. Będzie nie tylko łatwo, ale przede wszystkim przepysznie.

Na czym polega sekret idealnego jabłecznika sypanego? Chodzi przede wszystkim o wybór jabłek. Owoce do tego ciasta powinny być soczyste i wbrew pozorom słodkie. Choć do innych ciast z jabłkami z reguły używamy odmian kwaśnych, tak tutaj słodkie jabłka będą lepszym wyborem. Do tego korzenny akcent w postaci cynamonu i mamy deser pyszny jak marzenie. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Składniki:

  • 1 kg słodkich jabłek,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru brązowego,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 80 g zimnego masła,
  • cynamon w ilości do smaku,
  • lody śmietankowe lub waniliowe do podania.

Nie ma to jak domowe ciasto. Błyskawiczny jabłecznik sypany skradnie twoje serce

  1. Do miski przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. 
  2. Do mąki dodaj cukier i kaszę mannę. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zasyp je cynamonem (ilość wedle uznania).
  4. Masło prosto z lodówki lub zamrażalnika zetrzyj również na tarce.
  5. Na blachę do pieczenia wyłóż mniejszą część masła. Następnie wysyp 1/3 suchych składników.
  6. Kolejną warstwę powinny stanowić jabłka. Użyj połowy startych jabłek.
  7. Na jabłka wysyp kolejną 1/3 suchych składników, następnie jabłka i ostatnią część suchych składników.
  8. Na wierzchu ciasta ułóż pozostałe masło. 

Ciasto pieczemy przez około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Przed końcem czasu pieczenia, dla jeszcze słodszego smaku, można posypać wierzch odrobiną cukru. Gotowy jabłecznik sypany najlepiej podawać jeszcze na ciepło, z dodatkiem zimnych lodów. Domownicy i goście będą wniebowzięci takim deserem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA