Ryba po grecku - przepis na tradycyjne danie wigilijne. Dzięki temu nie wyjdzie sucha, a krucha i soczysta

Ryba po grecku to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. Pożywna ryba w połączeniu z warzywami i licznymi przyprawami nie tylko doskonale smakuje, ale i jest prosta w przygotowaniu. Zawsze robi furorę wśród gości, dlatego i w tym roku nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Poniżej znajdziesz recepturę, która pozwoli wydobyć z dania soczysty smak oraz wyjątkowy aromat.

Ryba po grecku, wbrew pozorom, nie przywędrowała do Polski z Grecji. Swoją nazwę zawdzięcza prawdopodobnie połączeniu składników, które charakteryzują kuchnię śródziemnomorską. Tradycyjnie przygotowuje się ją w grudniu na święta Bożego Narodzenia oraz na sylwestrową kolację, jednak niektórzy tak się w daniu rozsmakowali, że zajadają się nim również na co dzień. Trudno się im dziwić, w końcu potrawa ta to prawdziwy majstersztyk, zwłaszcza jeśli jest odpowiednio przygotowana.

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Ryba po grecku - przepis na tradycyjną potrawę wigilijną. Pamiętaj o tej regule, a nie wyjdzie sucha, tylko doskonale krucha i soczysta

Najważniejszym krokiem w przygotowaniu idealnej ryby po grecku jest przyrządzenie filetów. Zbyt długa obróbka termiczna sprawi, że ryba stanie się sucha, a tego przecież nie chcemy. Aby uniknąć tego błędu, wystarczy smażyć ją przez 8-10 minut, w zależności od grubości płata. Dłuższy czas na patelni pozbawi ją kruchości i delikatności. Pamiętaj o tej wskazówce podczas pichcenia popularnej potrawy wigilijnej. 

Składniki:

  • 700 g filetów z dorsza,
  • 7 marchewek,
  • 2 średnie korzenie pietruszki,
  • 1 por,
  • 1/4 selera korzeniowego,
  • 2 cebule,
  • 1 por,
  • 250 ml wody,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz,
  • olej lub oliwa do smażenia.

Klasyczna ryba po grecku na święta. Sposób przygotowania

Umyj i obierz wszystkie warzywa. Pora przekrój na pół, a następnie pokrój w piórka, podobnie jak cebulę. Marchew, pietruszkę i seler z kolei zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Filety z dorsza podziel na mniejsze części i dopraw solą oraz pieprzem. Oprósz je także mąką pszenną, a w dalszej kolejności umieść na patelni z rozgrzanym olejem. Smaż rybę obustronnie, aż nabierze złocistego koloru. 

Przygotuj drugą, głębszą patelnię. Rozgrzej na niej olej, a potem wrzuć na nią cebulę oraz por. Podsmażaj całość przez kilka minut. Po tym czasie dodaj pozostałe warzywa i smaż dalej przez minutę, po czym zalej wszystko połową szklanki wody. Wymieszaj i dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką, cukrem, musztardą, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Zawartość patelni przykryj i podduszaj przez ok. 20 minut.

Kiedy warzywa zmiękną, dodaj do nich koncentrat pomidorowy oraz pozostałe pół szklanki wody. Podduszaj przez kolejne 10 minut, a na koniec przełóż rybę na duży talerz i zakryj ją jeszcze ciepłymi warzywami. Możesz także zrobić to warstwami: najpierw ryba, potem warzywa, znowu ryba, a na koniec ostatnia warstwa marchewki i pozostałych warzyw. Tak przygotowaną rybę po grecku schowaj do lodówki i wyjmij tuż przed uroczystą kolacją. Najlepiej prezentuje się wykonana w wigilijny poranek lub dzień wcześniej. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA