Sałatka z buraków doskonale zastąpi nudną ćwikłę. Idealna do obiadu lub na świąteczny stół

Marzysz o burakach w sałatce, ale nie wiesz, z czym je połączyć? Z naszym przepisem warzywo będzie się doskonale prezentować i jednocześnie smakować. Taki duet zajmie mniej niż 10 minut, a efekt wow jest gwarantowany. W święta każdy poprosi o dokładkę, więc przygotuj się na solidną porcję!

Buraki to znakomite warzywo, które ma w kuchni ogromny potencjał. Poza obłędnym smakiem charakteryzują się też sporą ilością witamin i właściwościami dla naszego zdrowia. Warto zatem przy każdej okazji włączyć je do domowego menu. Przedstawiamy zatem przepis na znakomitą sałatkę, idealną na co dzień i od święta. 

Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?

Sałatka z buraka w wersji premium. Zrób ją na święta i zaskocz gości 

Czasami najprostsze połączenia okazują się tymi najlepszymi. Właśnie dlatego nasza sałatka z burakiem jest tak znakomita i piękna zarazem. Aby ją przygotować, wystarczy tak naprawdę pokroić składniki, dodać sos i gotowe. Efekt zaskoczy najbardziej wymagające podniebienia, a to wszystko za sprawą idealnych proporcji, słonego nabiału i kontrastującego, słodkiego sosu na bazie miodu, musztardy i oliwy. 

Sekretem naszej sałatki z buraków jest banalnie proste połączenie nabiału, warzyw, kremowego sosu i orzeszków. Takie zestawienie już po pierwszym kęsie rozpieści podniebienie i skradnie serca wszystkich domowników i gości. Estetyczne podanie sprawi, że sałatka z buraków i fety może być zdrowym lunchem, szybką kolacją, a także nie lada gratką na świątecznym stole. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na spektakularną sałatkę z buraków - lepsza od ćwikły babci 

Składniki: 

  • 4 pieczone buraki,
  • czerwona cebula,
  • rukola,
  • 150 g sera feta,
  • oliwa z oliwek,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżeczka musztardy,
  • sól,
  • pieprz gruboziarnisty,
  • optymalnie orzeszki ziemne. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od upieczenia buraków - warzywa można też kupić już podgotowane. Następnie pokrój je w kostkę.
  2. Rukolę myjemy, szarpiemy w dłoniach na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Czerwoną cebulę kroimy w piórka.
  3. Ser feta estetycznie kroimy w kostkę i odkładamy na bok. 
  4. Teraz pora na sos - w słoiczku połącz musztardę, oliwę, miód i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Przechodzimy do połączenia składników - do miski lub głębokiego talerza przełóż kolejno rukolę, buraki, ser feta i cebulę. Całość polej obficie naszym sosem.
  6. Sałatki nie mieszamy - dzięki temu będzie się piękne prezentować. Warto zrobić to tuż przed podaniem lub już na własnym talerzu. Na koniec możemy dodać dekorację w postaci posiekanych orzeszków lub zieleniny. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA