Co roku na święta robię te ciasteczka. Są tak piękne, że aż żal je jeść. Zawsze znikają najszybciej

Ciasteczka są nie tylko słodką przekąską, mogą być także świąteczną ozdobą. Niektóre z nich są tak piękne, że aż szkoda je zjadać. Wypiekiem, po który zawsze sięgam i który jest mi żal jeść, są ciasteczka z witrażem. Kolorowe wypełnienie kruchych ciastek jest tak niesamowite, że czasem trudno przestać je podziwiać. Ich smak jest równie wspaniały, co wygląd.

Ciasteczka z witrażami to prawdziwe małe dzieła sztuki. Są nie tylko smaczne, mogą również pełnić funkcję ozdób na stół lub choinkę. Każdy, kto widzi je po raz pierwszy, zawsze się nimi zachwyca i pyta o przepis. Za każdym razem tłumaczę, że ich przygotowanie nie jest tak trudne, jak się wydaje. Chociaż są niesamowicie smaczne, ich urokliwy wygląd sprawia, że nie chce się ich zjeść.

Zobacz wideo Świąteczne ciasteczka

Z wykonaniem tego wypieku poradzi sobie nawet mało doświadczony kucharz. Wystarczy zrobić kruche ciasto, wyciąć z niego ulubione kształty i wypełnić je słodkimi landrynkami. Później cała magia dzieje się w piekarniku. Tam cukierki muszą się roztopić i całkowicie wypełnić wyciętą przestrzeń.

Przepis na ciasteczka witraże

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej + łyżka do podsypania,
  • 200 g margaryny,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 2 opakowania landrynek owocowych.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej bezpośrednio na stolnicę, dodaj do niej sól, a także cukier puder, delikatnie zamieszaj i stwórz kopczyk. Na samej górze umieść zimne masło i pokrój je na bardzo drobne kawałki przy tym mieszając je z mąką.
  2. Do mieszanki wbij jajka i dokładnie ugnieć do całkowitego wymieszania i stworzenia jednolitej masy. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
  3. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na mniejsze kawałki. Każdą część rozwałkuj na obsypanej mąką stolnicy. Za pomocą foremek wytnij z ciasta kształty, następnie w tych kształtach również wytnij ten sam obrys, by zrobiło się okienko. Tak przygotowane przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynność powtórz do wykorzystania masy.
  4. Blaszkę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 7 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik i w okienkach ciastek ułóż landrynkę. Jeśli masz kształty z większymi otworami, możesz w nich umieścić większą ilość cukierków.
  5. Gdy landrynki zostaną ułożone, zamknij piekarnik i odczekaj do momentu rozpuszczenia. Pamiętaj, by nie trzymać całości zbyt długo, bo cukierki mogą zacząć się przypalać.
  6. Upieczone ciastka pozostaw na chwilę na blaszce, by nadzienie mogło zastygnąć. Następnie zdejmij je i pozostaw do wystudzenia na metalowej blaszce.
  7. Gotowe ciasteczka można przechowywać do 4 tygodni w szczelnym pojemniku.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.