Przypalona patelnia straszy przy gotowaniu? Sprawdź jak ją wyczyścić za pomocą jednej kropelki płynu

Patelnia obrosła tłuszczem i brudem po świątecznym gotowaniu? Nadaj jej dawnego blasku - obejdzie się jednak bez szorowania i drogich detergentów. Z tym sprytnym trikiem osad i trudne zanieczyszczenie dosłownie same znikną. Potrzebne są jedynie tanie produkty, które niemal każdy znajdzie w swojej kuchni.

Świąteczne przygotowania już za nami, co za tym idzie pora na powrót do normalności i często... poświąteczne porządki! Jeśli i w twojej kuchni znajduje się porośnięta tłuszczem i grubą warstwą przypaleń patelnia to znak, by nadać jej dawnego blasku. Obejdzie się jednak bez chemicznych detergentów - poznaj tanie i sprytne sposoby, które zdziałają cuda. 

Zobacz wideo Jak być eko? Zacznij od domowego płynu do czyszczenia!

Z tym trikiem patelnia będzie lśnić czystością. Poznaj niezawodny sposób za grosze

Wystarczy kilka sekund nieuwagi i zbyt wysoka temperatura, a patelnia szybko zamienia się w straszące wyglądem naczynie. Jej tafla i spód marzy o spa szczególnie po świątecznych przygotowaniach i smażeniu ryb na sporych ilościach tłuszczu. Wówczas z pomocą nadchodzą stare, sprawdzone patenty rodem z babcinej kuchni. Zapomnij więc o wydawaniu kroci na chemiczne środki czy kilku godzinach skrobania brudu - z naszymi trikami pójdzie jak z płatka. 

Chociaż czyszczenie mocno zabrudzonej patelni może kojarzyć się z koszmarem, tak z jedną z naszych metod to niezwykle proste i łatwe. Jedną ze skutecznych metod jest wykorzystanie sody oczyszczonej. Wówczas wystarczy połączyć proszek z odrobiną wody, tworząc papkę. Taki twór nakładamy na dno patelni, odkładamy na kilka godzin i na koniec myjemy płynem do naczyń. Efekt wow jest gwarantowany.

Inną sprytną metodą jest oczywiście sól. Wystarczy dokładnie umyć patelnię zwykłym płynem do naczyń, a następnie starannie wytrzeć do sucha. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie naczynia na palniku i wsypanie soli. Produkt podsmażamy przez chwilę aż się zarumieni - wówczas usuwamy sól i dokładnie wycieramy patelnię ręcznikiem papierowym. Taki zabieg da naszej patelni i jej powłoce nowe życie, przez co gotowanie znowu będzie przyjemne. 

Pożegnaj się z przypaloną patelnią. Ten trik działa cuda 

Przypalenia, zaschnięty brud, zacieki czy gruba warstwa tłuszczu na patelni to koszmar, z którym często ciężko sobie poradzić nawet przy użyciu chemicznych środków. Jest jednak rozwiązanie, które króluje zarówno w wielu domach jak i w profesjonalnych kuchniach i restauracjach. Tanim i skutecznym sposobem na odstraszającą patelnie jest ocet. Wystarczy kilka kropli, by nadać kuchennemu sprzętowi nowego życia. 

Przypalone naczynie należy zanurzyć w niewielkiej ilości gorącej wody, a kolejno dodać do niej około 4 łyżek octu i lekko zmieszać z płynem do naczyń. Po godzinie patelnie myjemy - brud powinien gładko i bez problemu schodzić. 

Na ratunek przypalonej i mocno zabrudzonej patelni przychodzą także inne domowe metody. Równie skuteczna jest woda utleniona. Ten produkt, który znajdziemy w każdej apteczce, w połączeniu z sodą tworzy roztwór, który upora się z każdym wyzwaniem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.