Świąteczne przygotowania już za nami, co za tym idzie pora na powrót do normalności i często... poświąteczne porządki! Jeśli i w twojej kuchni znajduje się porośnięta tłuszczem i grubą warstwą przypaleń patelnia to znak, by nadać jej dawnego blasku. Obejdzie się jednak bez chemicznych detergentów - poznaj tanie i sprytne sposoby, które zdziałają cuda.
Wystarczy kilka sekund nieuwagi i zbyt wysoka temperatura, a patelnia szybko zamienia się w straszące wyglądem naczynie. Jej tafla i spód marzy o spa szczególnie po świątecznych przygotowaniach i smażeniu ryb na sporych ilościach tłuszczu. Wówczas z pomocą nadchodzą stare, sprawdzone patenty rodem z babcinej kuchni. Zapomnij więc o wydawaniu kroci na chemiczne środki czy kilku godzinach skrobania brudu - z naszymi trikami pójdzie jak z płatka.
Chociaż czyszczenie mocno zabrudzonej patelni może kojarzyć się z koszmarem, tak z jedną z naszych metod to niezwykle proste i łatwe. Jedną ze skutecznych metod jest wykorzystanie sody oczyszczonej. Wówczas wystarczy połączyć proszek z odrobiną wody, tworząc papkę. Taki twór nakładamy na dno patelni, odkładamy na kilka godzin i na koniec myjemy płynem do naczyń. Efekt wow jest gwarantowany.
Inną sprytną metodą jest oczywiście sól. Wystarczy dokładnie umyć patelnię zwykłym płynem do naczyń, a następnie starannie wytrzeć do sucha. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie naczynia na palniku i wsypanie soli. Produkt podsmażamy przez chwilę aż się zarumieni - wówczas usuwamy sól i dokładnie wycieramy patelnię ręcznikiem papierowym. Taki zabieg da naszej patelni i jej powłoce nowe życie, przez co gotowanie znowu będzie przyjemne.
Przypalenia, zaschnięty brud, zacieki czy gruba warstwa tłuszczu na patelni to koszmar, z którym często ciężko sobie poradzić nawet przy użyciu chemicznych środków. Jest jednak rozwiązanie, które króluje zarówno w wielu domach jak i w profesjonalnych kuchniach i restauracjach. Tanim i skutecznym sposobem na odstraszającą patelnie jest ocet. Wystarczy kilka kropli, by nadać kuchennemu sprzętowi nowego życia.
Przypalone naczynie należy zanurzyć w niewielkiej ilości gorącej wody, a kolejno dodać do niej około 4 łyżek octu i lekko zmieszać z płynem do naczyń. Po godzinie patelnie myjemy - brud powinien gładko i bez problemu schodzić.
Na ratunek przypalonej i mocno zabrudzonej patelni przychodzą także inne domowe metody. Równie skuteczna jest woda utleniona. Ten produkt, który znajdziemy w każdej apteczce, w połączeniu z sodą tworzy roztwór, który upora się z każdym wyzwaniem.