Gotowanie to nie tylko tworzenie wspaniałych potraw, ale też ciekawa forma spędzania czasu, a dla niektórych nawet relaks. Niestety nie można tego powiedzieć o sprzątaniu, bez którego gotowanie nie ma racji bytu. Najgorszą zmorą jest jednak doprowadzenie do stanu użytkowania przypalonej, brudnej i pokrytej resztkami jedzenia patelni.
Twoja patelnia zarosła brudem i przypaleniami? Zamiast wydawać krocie na chemię czy inwestować w nowy sprzęt postaw na sprytny patent z wykorzystaniem zaledwie kilku, prostych i tanich składników, które niemal każdy odnajdzie w swojej kuchni. Wystarczy odrobina chęci, a także nasze sprawdzone sposoby, by pożegnać się z okropnym, nieapetycznym brudem.
Składnikiem numer jeden, który pomoże usunąć nawet najgorsze zabrudzenia, jest oczywiście soda oczyszczona. Ten tani i łatwo dostępny środek działa w tej kwestii cuda. Wystarczy przygotować pastę, np. łącząc proszek z odrobiną wody lub płynem do naczyń. Wszystko nakładamy na problematyczną powierzchnię i zostawiamy na kilka godzin. Po tym czasie wszystko zmywamy i lekko doczyszczamy gąbką. Po tłuszczu i przypaleniach nie powinno zostać ani śladu.
Inną, sprytną metodą jest wykorzystanie najzwyklejszej soli kuchenne. Najpopularniejsza przyprawa także może wiele zdziałać. Wystarczy bowiem dokładnie umyć patelnię zwykłym płynem do naczyń, a później wytrzeć ją do sucha. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie naczynia na palniku i wsypanie soli. Uprażone kryształki usuwamy, a naczynie wycieramy ręcznikiem. Dzięki temu nasza patelnia zyska nowe życie i będzie lśnić czystością.
Zbawienne działanie coli zna niemal każdy. Popularny napój doczyści rdzę, przetka krany, ale jak się okazuje, pomoże też w czyszczeniu najgorszych zabrudzeń patelni. Jak to zatem zrobić? Wystarczy włożyć patelnię do kranu lub miski, zalać napojem i odczekać kilka godzin. Po tym czasie naczynie dokładnie myjemy - brud, przypalenia i niesforny tłuszcz powinien szybko się poddać zwykłej gąbce z dodatkiem płynu do naczyń.