Nie kupuję już serków topionych i masła na kanapki. Robię za to pastę, z którą wszystko jest lepsze

Kanapki najczęściej podajemy na śniadanie. O poranku z pewnością nie mamy ochoty i czasu na wymyślne smaki, jednak to smarowidło robi się w kilka chwil. Od kiedy je robię, moje posiłki są smaczniejsze i nie używam już masła i margaryny. Ta pasta jest uniwersalna, bo można ją podać zarówno z tostami jak i chipsami.

Może się wydawać, że wymyślanie pomysłów na śniadania to prosta sprawa. Jednak nic z tych rzeczy i trzeba przy tym się nieźle nagłówkować. Okazuje się też, że o poranku najczęściej nie mamy ochoty na robienie wymyślnych potraw, bo nie mamy na to ochoty, a także czasu. By i tak urozmaicić sobie ten posiłek postanowiłam pokombinować z dodatkami do pieczywa. Był to strzał w dziesiątkę, bo dzięki temu poznałam przepis na tę pastę.

Zobacz wideo

Jest ona banalnie prosta w przygotowaniu i trzeba do niej zaledwie czterech składników. Główną rolę pełni tu awokado, które przez swoją konsystencję i smak może być zamiennikiem masła. Miesza się je z aromatycznymi przyprawami takimi jak czosnek granulowany, a także sól i pieprz. Dla lepszego smaku można również do niego dodać płatki chilli. Nadadzą one całości charaktery, a pasta będzie ciekawsza w smaku. Przekonałam się, że tak przygotowaną mieszankę mogę podawać z tostami, jajkami, a nawet chipsami. To właśnie znak, że idealnie współgra z wieloma dodatkami. Dodatkowo można ją podać nie tylko do śniadań, a także jako dip na imprezy. Krakersy i paluszki zamoczone w tej paście również smakują znakomicie.

Przepis na pastę z awokado na kanapki

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado Hass,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Awokado przekrój na pół i za pomocą noża usuń z niego pestkę. Następnie używają łyżki, wyjmij miąższ i przenieś go do miski.
  2. Awokado rozgnieć za pomocą widelca na papkę. Wsyp do całości sól, pieprz i czosnek granulowany, wymieszaj.
  3. Gotową pastą wysmaruj tosty, świeże pieczywo lub podaj ją jako dodatek do nachosów. Smacznego!
Więcej o: