Zapomnij o sklepowych paluszkach. Te kotlety rybne to prawdziwa poezja na talerzu. Są smaczne i zdrowe

Kotlety rybne to danie, którego nie może zabraknąć w domowym menu. Jeśli kojarzą ci się z mdłą papką, to czas na wypróbowanie naszego wyśmienitego przepisu. Kluczem do sukcesu jest dorodna porcja, ale i dodatki czy panierka.

Jeśli szukasz inspiracji na smaczny, zdrowy obiad, postaw na kotlety rybne. To doskonała alternatywa dla drobiu lub klasycznych schabowych. Tu nie ma nudy - mięso jest lekkie, pożywne i pełne witamin, a odpowiednio zaserwowane podbije serca największych smakoszy. 

Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim zachwyci każde podniebienie

Lekkie i pożywne kotlety rybne. Podaj je na obiad a znikną w mgnieniu oka 

Zdarza się, że domowe obiady stają się nieco oklepane i nudne, wówczas warto wprowadzić do kuchni nieco nowości, które pokochają wszyscy domownicy. Kotlety z ryby zdadzą tu egzamin na piątkę z plusem - są lekkie, zdrowe, pożywne i co najważniejsze niebiańsko smaczne. Jak je zrobić? To nic trudnego, sięgnij po naszą sprawdzoną recepturę, a wyjdą po mistrzowsku. 

Kotlety rybne to przede wszystkim dorodna partia ryby - najlepiej świeżej, jednak można rozważyć także mrożone filety o dobrym, sprawdzonym pochodzeniu. Warto pochylić się też nad różnymi gatunkami - szczególnie polecamy dorsza, ale także solę, mirunę czy łososia

Przepis na kotlety rybne idealne na lekki obiad 

Składniki: 

  • 500 g filetów z dorsza,
  • średnie jajko,
  • czerstwa bułka np. kajzerka,
  • mleko do namoczenia bułki,
  • koperek,
  • szczypiorek,
  • 2 łyżki bułki tartej do panierowania,
  • sól,
  • pieprz,
  • oleju lub masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania: 

  1. Filety z dorsza opłucz, osusz i starannie usuń wszystkie ości. Gotowe mięso przełóż do maszynki i zmiel. Wskazówka - mięso można też drobno posiekać, wówczas będzie jeszcze smaczniejsze. 
  2. W kolejnym kroku namocz bułkę w mleku. Później dokładnie ja odciśnij i przełóż do miski razem z jajkiem, rybą, solą, pieprzem, koperkiem i szczypiorkiem. 
  3. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy - warto poświęcić temu dłuższą chwilę. 
  4. Z masy rybnej formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj je następnie w rozmąconym jajku i bułce tartej.
  5. Takie kotleciki z dorsza smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Olej można zastąpić też masłem klarowanym. 
  6. Na koniec odsączanie na papierze kuchennym z nadmiaru tłuszczu i gotowe. tak przygotowane kotlety serwuj z pure ziemniaczanym i ulubioną surówką. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.