Jeśli szukasz inspiracji na smaczny, zdrowy obiad, postaw na kotlety rybne. To doskonała alternatywa dla drobiu lub klasycznych schabowych. Tu nie ma nudy - mięso jest lekkie, pożywne i pełne witamin, a odpowiednio zaserwowane podbije serca największych smakoszy.
Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim zachwyci każde podniebienie
Lekkie i pożywne kotlety rybne. Podaj je na obiad a znikną w mgnieniu oka
Zdarza się, że domowe obiady stają się nieco oklepane i nudne, wówczas warto wprowadzić do kuchni nieco nowości, które pokochają wszyscy domownicy. Kotlety z ryby zdadzą tu egzamin na piątkę z plusem - są lekkie, zdrowe, pożywne i co najważniejsze niebiańsko smaczne. Jak je zrobić? To nic trudnego, sięgnij po naszą sprawdzoną recepturę, a wyjdą po mistrzowsku.
Kotlety rybne to przede wszystkim dorodna partia ryby - najlepiej świeżej, jednak można rozważyć także mrożone filety o dobrym, sprawdzonym pochodzeniu. Warto pochylić się też nad różnymi gatunkami - szczególnie polecamy dorsza, ale także solę, mirunę czy łososia.
Przepis na kotlety rybne idealne na lekki obiad
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza,
- średnie jajko,
- czerstwa bułka np. kajzerka,
- mleko do namoczenia bułki,
- koperek,
- szczypiorek,
- 2 łyżki bułki tartej do panierowania,
- sól,
- pieprz,
- oleju lub masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Filety z dorsza opłucz, osusz i starannie usuń wszystkie ości. Gotowe mięso przełóż do maszynki i zmiel. Wskazówka - mięso można też drobno posiekać, wówczas będzie jeszcze smaczniejsze.
- W kolejnym kroku namocz bułkę w mleku. Później dokładnie ja odciśnij i przełóż do miski razem z jajkiem, rybą, solą, pieprzem, koperkiem i szczypiorkiem.
- Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy - warto poświęcić temu dłuższą chwilę.
- Z masy rybnej formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj je następnie w rozmąconym jajku i bułce tartej.
- Takie kotleciki z dorsza smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Olej można zastąpić też masłem klarowanym.
- Na koniec odsączanie na papierze kuchennym z nadmiaru tłuszczu i gotowe. tak przygotowane kotlety serwuj z pure ziemniaczanym i ulubioną surówką. Smacznego!