Bez tony czekolady i pustych kalorii, a smakuje wyśmienicie. To ciasto na bazie warzywa z puszki

Po świąteczno-noworocznej rozpuście pora na nieco lżejsze przepisy. To jednak nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji ze słodyczy i domowych wypieków. Obłędne brownie z fasoli i bananów sprawdzi się w tej roli doskonałe - niech skład cię nie przeraża, jest równie pyszne co klasyka.

Zamiast całkowicie ograniczać słodycze i tym samym szybko zrezygnować z noworocznych postanowień, znacznie lepiej postawić na balans. Przepis na brownie z fasoli zda tu egzamin celująco - wypiek est obłędnie smaczny, a tym samym dostarcza mnóstwa cennych składników. Zapomnij więc o tonie cukru i bierz się do pracy! 

Zobacz wideo Zdrowe brownie bez mąki i cukru. A jakie pyszne!

Brownie z fasoli to fenomenalna słodycz na nowy rok 

Brownie z fasoli to zdrowsza wersja tradycyjnego czekoladowego ciasta. W przepisie nie ma tony cukru i kilku tabliczek czekolady, dlatego nie trzeba się martwić o umiar i skrupulatne liczenie kalorii. Nietypowy skład nie oznacza jednak, że jest niesmacznie czy nudno, a wręcz przeciwnie. Taki placek jest obłędnie wilgotny i dosłownie rozpływa się w ustach. 

Przygotowanie takiego specjału nie wymaga specjalnych umiejętności. Wystarczy zadbać o dobry skład i wszystko poprawnie połączyć. Nie może zabraknąć także owocowego akcentu - mowa tu o bananach, które nie tylko gwarantują smak, ale i wilgotność naszego ciacha. 

Odchudzone brownie z fasoli i bananów - sprytna alternatywa dla klasycznych słodyczy 

Składniki: 

  • puszka czerwonej fasoli, 
  • 2 jajka,
  • banan,
  • łyżka kakao,
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego,
  • 2 łyżki erytrytolu, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. 
  2. Białka ubij na sztywną pianę. 
  3. Fasolę odcedź z zalewy i przepłucz wodą. 
  4. Banana, żółtka, fasolę, kakao, olej kokosowy, erytrol oraz proszek do pieczenia zmiksuj na gładką, jednolitą konsystencję. 
  5. Masę połącz z pianą z białek. Wszystko wymieszaj delikatnie szpatułką. 
  6. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz w 180 stopniach przez 45 minut. 
  8. Gotowe ciasto ostudź i gotowe! Dla nieliczących kalorii polecamy zdobienie polewą z czekolady lub cukrem pudrem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.