Przepis na ciasto na naleśniki to przysłowiowa bułka z masłem, jednak receptura w każdym domu nieco się różni. Wersja która dzisiaj przedstawimy to jednak zupełna nowość - w składzie króluje jeden nieoczywisty produkt, który zastąpi jajka, mąkę, a nawet mleko.
Jednym z prostszych i szybszych dań, które można przygotować z kilku składników i to w mgnieniu oka, są oczywiście naleśniki. Tradycyjne ciasto ma wiele wersji, ale ta którą przedstawimy dzisiaj to prawdziwa rewolucja smaku i nie tylko. Przepis zawiera jedynie cztery produkty - na próżno jednak szukać tam mleka, mąki czy nawet jajek. Tu główną rolę gra... soczewica!
Naleśniki bazujące na soczewicy to przepis na coś oryginalnego i smacznego. Warto dodać, że taka wersja zawiera dużo witamin, cennych minerałów i solidną porcję białka (25 g w 100 g). Naleśniki z soczewicy będą znacznie grubsze niż pszenne, jednak smak wszystko wynagrodzi. Świetnie smakują podane z wytrawnymi, słonymi dodatkami jak szpinak, kurczak, sery i różne sosy.
Składniki:
Sposób przygotowania: