Naleśniki bez mąki, mleka i jajek? Zrób ciasto z nietypowego składnika. To skarbnica witamin i smaku

Przepis na naleśniki to kulinarny banał, co jednak gdyby wyrzucić ze składu niemal wszystkie, podstawowe składniki? Zamiast mąki, jajek i mleka sięgnij po jeden, nietypowy produkt. To super food, który dostarczy dużo witamin i zagwarantuje obłędny smak.

Przepis na ciasto na naleśniki to przysłowiowa bułka z masłem, jednak receptura w każdym domu nieco się różni. Wersja która dzisiaj przedstawimy to jednak zupełna nowość - w składzie króluje jeden nieoczywisty produkt, który zastąpi jajka, mąkę, a nawet mleko. 

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Naleśnikowa rewolucja, czyli naleśniki bez mąki, jajek i mleka 

Jednym z prostszych i szybszych dań, które można przygotować z kilku składników i to w mgnieniu oka, są oczywiście naleśniki. Tradycyjne ciasto ma wiele wersji, ale ta którą przedstawimy dzisiaj to prawdziwa rewolucja smaku i nie tylko. Przepis zawiera jedynie cztery produkty - na próżno jednak szukać tam mleka, mąki czy nawet jajek. Tu główną rolę gra... soczewica

Naleśniki bazujące na soczewicy to przepis na coś oryginalnego i smacznego. Warto dodać, że taka wersja zawiera dużo witamin, cennych minerałów i solidną porcję białka (25 g w 100 g). Naleśniki z soczewicy będą znacznie grubsze niż pszenne, jednak smak wszystko wynagrodzi. Świetnie smakują podane z wytrawnymi, słonymi dodatkami jak szpinak, kurczak, sery i różne sosy

Przepis na naleśniki z soczewicy. Idealne dla bezglutenowców i fanów dobrego smaku 

Składniki: 

  • 400 g suchej czerwonej soczewicy,
  • szczypta kurkumy,
  • sól,
  • woda,
  • 80 ml oleju. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na wstępie należy przygotować soczewicę. Ziarna zalej wodą, tak by warstwa płynu była dwa razy większa od ilości soczewicy. Miskę odstaw na minimum dwie, trzy godziny. 
  2. Po tym czasie odsącz soczewicę, i zacznij blendować produkt. Dolewaj odrobinę świeżej wody, tak by uzyskać konsystencję dość rzadkiej śmietany. 
  3. Do tak przygotowanego ciasta dodaj sól i kurkumę. Na koniec, cały czas blendując, dolej olej. 
  4. Rozgrzej dobrze patelnie, najlepiej z nieprzywieralną powłoką lub dedykowaną specjalnie naleśnikom. Wlej porcję ciasta i rozporządź ją dokładnie na patelni. 
  5. Naleśnika po chwili ostrożnie przewróć na drugą stronę. 
  6. Gotowe naleśniki serwuj z ulubionymi składnikami - polecamy miks serów, szpinaku i np. kurczaka. 
Więcej o: