• Link został skopiowany

Tradycyjne kotlety odchodzą do lamusa. Te są świetną alternatywą i nigdy się nie nudzą

Mielone i schabowe to obłędnie pyszne, ale też nudne już kotlety. Warto więc postawić na alternatywę, którą są kotlety po szwajcarsku. Drobne dodatki potrafią naprawdę wpłynąć na smak.
Obłędnie pyszny kotlet po szwajcarsku
fot.istock/ EzumeImages

Sekret smaku kotletów po szwajcarsku kryje się w nadzieniu mięsa. Warto jednak postawić też na dobrej jakości mięso, by mieć pewność, że wszystko wyjdzie idealnie. Gwarantujemy, że to obiad, którym będzie zajadać się cała rodzina. Oto najlepszy przepis na cordon blue.

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Kotlety po szwajcarsku - przepis na pyszny obiad. Sekret tkwi w obłędnym nadzieniu 

Kotlet po szwajcarsku, znany jest również cordon bleu, powstał w latach 40. XX wieku w Brig w Szwajcarii.  Swoją nazwę zawdzięczają kucharzowi, który jako pierwszy przygotował eskalopki z cielęciny z szynką i szwajcarskim serem gruyere obtoczone w bułce tartej i smażone na maśle. A my zajadamy się nim do dziś. 

Składniki: 

  • 700 g schabu, cielęciny lub kurczaka, 
  • 2 jajka, 
  • ¾ szklanki bułki tartej, 
  • ½ szklanki mąki, 
  • 100 g szynki szwajcarskiej lub prosciutto, 
  • 100 g sera szwajcarskiego w plastrach, 
  • sól i pieprz, 
  • olej do smażenia. 

Obłędnie pyszny kotlet po szwajcarsku. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Mięso kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem na płaskie i cienkie kotlety.  
  2. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie nakładamy plaster szynki i sera. Mięso składamy na pół i dociskamy.  
  3. Następnie zabieramy się za przygotowanie panierki - jajka roztrzepujemy w głębokim talerzu. Do kolejnych naczyń przesypujemy mąkę i bułkę tartą. Kotlety panierujemy w mące, jajku a na koniec w bułce.  
  4. Kotlety po szwajcarsku smażymy na oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru. Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami - na przykład ziemniakami gotowanymi i ulubioną surówką.  
Więcej o: