Pieczone donuty w odchudzonej wersji. Wystarczy, że zrobisz pączki z dziurką na bazie lekkiego nabiału

Tradycyjne pączki mogą być dla wielu osób za słodkie czy zawierać zbyt wiele kalorii. Tradycyjny rarytas warto zatem nieco odchudzić, a pieczone donuty sprawdzą się w tej roli wyśmienicie. Kluczem do sukcesu i jednocześnie idealnie puszystego, lekkiego ciasta jest kremowy nabiał.

Przed nami Tłusty Czwartek, czyli święto wszystkich łasuchów. Miłość do łakoci niestety nie przypadnie każdemu, dlatego, zamiast po raz kolejny stawiać na tradycyjne, ociekające tłuszczem pączki, znacznie lepiej wybrać te pieczone w piekarniku. Dziś zdradzamy przepis na lekkie i puszyste donuty, które smakują równie smaczniej, a są niemal o połowę "odchudzone". 

Zobacz wideo Sprawdzamy pączki od Magdy Gessler. Cena w tym roku kosmiczna

Pieczone donuty, czyi pączki z dziurką w odchudzonej wersji 

Pączki z piekarnika są nieco zdrowszą alternatywą dla tych wykonywanych tradycyjnie. Mają mniej kalorii, a dla większości osób są dużo łatwiejsze w wykonaniu. Co najważniejsze receptura bazuje na tanich łatwo dostępnych produktach, a z przygotowaniem poradzi sobie nawet największy nowicjusz. Nie obejdzie się jednak bez kilku szczegółów jak właściwe pieczenie czy odpowiednia kolejność dodawanych składników. 

Donuty z naszego przepisu różnią się od klasyki smakiem, kształtem i oczywiście liczbą kalorii. Rarytas pieczony w piekarniku będzie znacznie lżejszy, a konsystencja puszysta i idealnie wrośnięta. Pączki z dziurką warto więc przygotować na bazie jogurtu, który wystarczy połączyć z masłem, cukrem, jajkami i odrobiną proszku do pieczenia. Przyda się także specjalna, sylikonowa forma - to zapewni kształt i idealnie wyrośnięte donuty. 

Odchudzone donaty prosto z piekarnika - z dodatkiem jogurtu wyjdą palce lizać 

Składniki: 

  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 140 g cukru,
  • 100 g masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody,
  • opakowanie cukru waniliowego, 
  • łyżka lub dwie soku z cytryny. 

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Składniki ubijaj do uzyskania jasnej, puszystej masy. 
  2. Następnie dodaj rozpuszczone i przestudzone masło oraz jogurt, cukier waniliowy i sok z cytryny. 
  3. Wszystkie składniki ponownie ubijaj i stopniowo dodawaj mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia - najlepiej wcześniej przesiane przez sito. 
  4. Tak przygotowane ciasto powinno mieć jednolitą, gładką i pozbawioną grudek konsystencję. 
  5. Na koniec przełóż je porcjami do sylikonowej foremki.
  6. Donuty piecz 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. 
  7. Na koniec studzenie i dowolna dekoracja - polecamy kolorowy lukier, masę krówkową lub klasyczny cukier puder czy cynamon. 
Więcej o: