Przed nami Tłusty Czwartek, czyli święto wszystkich łasuchów. Miłość do łakoci niestety nie przypadnie każdemu, dlatego, zamiast po raz kolejny stawiać na tradycyjne, ociekające tłuszczem pączki, znacznie lepiej wybrać te pieczone w piekarniku. Dziś zdradzamy przepis na lekkie i puszyste donuty, które smakują równie smaczniej, a są niemal o połowę "odchudzone".
Pączki z piekarnika są nieco zdrowszą alternatywą dla tych wykonywanych tradycyjnie. Mają mniej kalorii, a dla większości osób są dużo łatwiejsze w wykonaniu. Co najważniejsze receptura bazuje na tanich łatwo dostępnych produktach, a z przygotowaniem poradzi sobie nawet największy nowicjusz. Nie obejdzie się jednak bez kilku szczegółów jak właściwe pieczenie czy odpowiednia kolejność dodawanych składników.
Donuty z naszego przepisu różnią się od klasyki smakiem, kształtem i oczywiście liczbą kalorii. Rarytas pieczony w piekarniku będzie znacznie lżejszy, a konsystencja puszysta i idealnie wrośnięta. Pączki z dziurką warto więc przygotować na bazie jogurtu, który wystarczy połączyć z masłem, cukrem, jajkami i odrobiną proszku do pieczenia. Przyda się także specjalna, sylikonowa forma - to zapewni kształt i idealnie wyrośnięte donuty.
Składniki:
Sposób przygotowania: