Idealne pączki wcale nie muszą wyrastać godzinami. Finalista "Masterchefa" zdradza przepis na wyborne pączki

Tłusty czwartek już niebawem, a pomysłu na pączki brak? Zamiast stać w kilometrowych kolejkach i przepłacać, postaw na domową recepturę, która nie potrzebuje nawet wyrastania! Ciasto Szymona Czerwińskiego - finalisty piątej edycji "Masterchefa", jest równie wyborne i puszyste, co babcina klasyka.

Wśród tradycyjnych łakoci przygotowywanych na tłusty czwartek, pączki zajmują szczególną pozycję. Finalista piątej edycji programu "Masterchef" ma na szczęście sposób na coś wyjątkowo smacznego i obłędnie słodkiego. Pączki z przepisu Szymona Czerwińskiego to prawdziwa rewelacja, którą zrobisz w mgnieniu oka. 

Zobacz wideo Tak wyglądały kolejki po pączki w tłusty czwartek

Szymon Czerwiński zdradza prosty i szybki sposób na pączki bez wyrastania

Pączki to wypieki, których nie sposób odmówić sobie w tłusty czwartek i nie tylko. Puszyste, miękkie i delikatne niczym chmurka - właśnie taki deser śmiało możesz przygotować w swoim domu! Cały proces nie musi być jednak skomplikowany, trwać godzinami i spędzać sen z powiek. Szymon Czerwiński podzielił się w mediach społecznościowych przepisem na doskonałe pączki bez wyrastania, które smakują i wyglądają obłędnie. 

Sekretem pączków finalisty piątej edycji programu "Masterchef" jest szybki sposób, odpowiednie składniki, procentowy dodatek oraz metoda bez wyrastania. Wystarczy połączyć w odpowiedniej kolejności produkty, zagnieść elastyczne ciasto i formować estetyczne kulki, która trafią później na tłuszcz. Pączki smażymy na rumiany, złoty kolor i gotowe. Na koniec tylko ulubione nadzienie i dekoracja. Przepis znajdziesz także na Instagramie kucharza @szymon_czerwinski.

 

Pączki Szymona Czerwińskiego - bez wyrastania i zbędnych dodatków

Składniki: 

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • opakowanie serka mascarpone,
  • łyżka cukru pudru,
  • 2 wiejskie jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól kłodawska,
  • łyżka spirytusu,
  • cukier puder 1:1 z cynamonem, 
  • smalec do smażenia.

Sposób przygotowania: 

  1. Do miski wsyp przesianą przez sitko mąkę.
  2. Następnie dodaj do niej ser mascarpone, a także jajka, cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia, wanilię, i na koniec łyżkę spirytusu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj dużą łyżką, a później przejdź do wyrabiania ciasta. 
  3. Teraz natłuszczonymi oliwą dłońmi formuj niewielkie, estetyczne kulki. 
  4. Rozgrzej smalec w dużym garnku do 180 st. C. 
  5. Następnie wrzucaj na tłuszcz pączki - ważne, by robić to partiami. 
  6. Gotowe pączki odsącz na ręcznikach kuchennych z nadmiaru tłuszczu i na koniec obtocz je w cukrze połączonym z cynamonem. Smacznego! 
Więcej o: