• Link został skopiowany

Gdzie kupić najlepsze pączki? Wrocław to prawdziwie słodkie miasto, gdzie znajdziesz same dobre cukiernie

Dla tych, którzy kochają pączki, Wrocław to niemal wymarzone miasto. Znajdą tu wiele cukierni, w których można spróbować najlepszych pączków. Warto wiedzieć, gdzie w stolicy Dolnego Śląska świętować tłusty czwartek.
Przepis na pyszne pączki
Przepis na pyszne pączki Fot. Krzysztof Ćwik / Agencja Wyborcza.pl

Najlepsze pączki we Wrocławiu

Wieść gminna niesie, że najlepsze pączki we Wrocławiu sprzedają w Cukierni Pod Trumienką. Założona w 1961 roku cukiernia z tradycjami, jedna z najstarszych i najsłynniejszych cukierni we Wrocławiu, mieści się w Śródmieściu, przy ulicy Curie-Skłodowskiej 51. Swą nazwę lokal zawdzięcza bezpośredniemu sąsiedztwu zakładu pogrzebowego. Jest to zdecydowanie miejsce kultowe dla Wrocławian. W asortymencie cukierni znajdują się tradycyjne ciasta i torty, drożdżówki czy kremówki, jednak najbardziej znana jest ona z doskonałych, ciepłych pączków, będących w sprzedaży przez cały rok. Pączki, podobnie jak inne sprzedawane w cukierni słodkości, wyrabiane są z najwyższej jakości sprawdzonych składników. Nic dziwnego, że po tradycyjne pączki solidnie nadziane marmoladą różaną w tłusty czwartek ustawiają się tu rekordowe kolejki. Ale spróbować można też innych smaków, takich jak choćby wiśnia, malina, banan, pomarańcza, czekolada czy biała czekolada z chrupkami ryżowymi. O ile w ubiegłym roku cukiernia przyjmowała zamówienia na tłusty czwartek, o tyle w tym roku zamówienia takie nie są przyjmowane. Pączki będą pieczone i sprzedawane na bieżąco 8 lutego.

Najlepsze pączki: Wrocław ma pączkarnie

Gdzie można liczyć na najlepsze pączki? Wrocław, podobnie jak inne miasta w Polsce, zaprasza w tym celu do pączkarni. Znana sieć pod nazwą Dobra Pączkarnia ma swoje punkty we Wrocławiu w następujących lokalizacjach:

  • ul. Piłsudskiego 105 (na Dworcu PKP)
  • ul. Kuźnicza 25 (zaledwie 100 m od rynku)
  • ul. Oławska 4
  • ul. Wincentego Stysia 31/33.

Dobra Pączkarnia zaprasza na wyrabiane ręcznie pączki pozbawione sztucznych dodatków i konserwantów. Wybór smaków jest ogromny, choć wiele z nich dostępnych jest sezonowo. W sprzedaży są tradycyjne pączki z marmoladą różaną zwieńczone dekoracją ze skórki pomarańczowej i pokryte glazurą pączki z marmoladą wieloowocową, jak i pączki z nadzieniem owocowym (malina, truskawka, wiśnia, śliwka, owoce leśne, pomarańcza, banan i in.) czy z kremem (adwokat, czekolada toffi, kukułka, marcepan, budyń i in.). Ciekawe są także smaki mieszane, np. ser i wiśnia, ser i brzoskwinia, budyń i malina, adwokat i czekolada, jabłko w karmelu czy śliwka w czekoladzie. Można sięgnąć również po donuty oraz pączki bez nadzienia. Jeśli ktoś jednak chciałby spróbować pączka z lokalnej, wrocławskiej pączkarni, to powinien udać się na ulicę Świdnicką 24. Tam mieści się Nasza Pączkarnia, która zaprasza codziennie na świeże, wciąż ciepłe i rozpływające się w ustach pączki, wytwarzane według tradycyjnej receptury. W ofercie można znaleźć pączki z nadzieniem o smaku maliny, truskawki, róży, jagody, brzoskwini, budyniu czy słonego karmelu, jak również donuty. Warto wiedzieć, że cukiernia ta jest laureatem plebiscytu Orły Gastronomii.

Zobacz wideo Pączki, pączuszki, pączunie - okazuj im czułość nie tylko w Tłusty Czwartek!

Najlepsze cukiernie: Wrocław zaprasza do Gigi

Chcąc kupić dobre pączki, odwiedza się zwykle najlepsze cukiernie. Wrocław ma takich sporo, a jedną z cieszących się ogromną popularnością jest wrocławska pracownia cukiernicza Gigi, która w swojej ofercie ma słodkości, kawę i lody, ale przez cały karnawał zaprasza szczególnie na pączki, wyrabiane przez najwyższej klasy specjalistów, z dobrej jakości produktów, w tym prawdziwego masła od lokalnego producenta i żółtek z jaj od kur z wolnego wybiegu. Pączki są dobrze wypieczone i porządnie nadziane. Obok pączków z nadzieniem różanym na uwagę zasługują chociażby pączki z kremem waniliowym, przygotowywanym wyłącznie z dodatkiem prawdziwych lasek wanilii Bourbon z Madagaskaru, odznaczającej się delikatnym kwiatowym aromatem z lekką nutą kakao. W ofercie znaleźć też można pączka ze świeżą owczą ricottą. Ricotta di pecora użyta do wyrobu tych pączków pochodzi z Sycylii i wytwarzana jest wyłącznie z mleka owiec, bez żadnych domieszek. Już teraz warto udać się na Świeradowską 51/57 i spróbować pączków z oferty Cukierni Gigi.

Najlepsze cukiernie we Wrocławiu: Łomżanka przyjmuje zamówienia

Niektóre najlepsze cukiernie we Wrocławiu przyjmują zamówienia na tłusty czwartek, który, przypomnijmy, w tym roku przypada już 8 lutego. Ponieważ tego dnia każda liczba pączków to za mało, warto zagwarantować sobie właściwą porcję słodkości odpowiednio wcześniej. Taką ofertę ma dla swoich klientów słynąca z doskonałych pączków najstarsza cukiernia we Wrocławiu - Cukiernia Łomżanka. Zamówienia na minimum 30 sztuk pączków przyjmowane są mailowo lub bezpośrednio w lokalu przy ulicy Ruskiej 10. Ci, którzy nie chcą czekać do tłustego czwartku, mogą udać się do cukierni już teraz. Oblane lukrem i ozdobione skórką cytrynową pączki z nadzieniem różanym z pewnością trafią do ich serc przez żołądek.

Zobacz też: Błyskawiczny przepis na pączki, który nie zawodzi. Karnawałowe łakocie z kremem czekoladowo-orzechowym

Więcej o: