Gdzie kupić najlepsze pączki? Wrocław to prawdziwie słodkie miasto, gdzie znajdziesz same dobre cukiernie

Dla tych, którzy kochają pączki, Wrocław to niemal wymarzone miasto. Znajdą tu wiele cukierni, w których można spróbować najlepszych pączków. Warto wiedzieć, gdzie w stolicy Dolnego Śląska świętować tłusty czwartek.

Najlepsze pączki we Wrocławiu

Wieść gminna niesie, że najlepsze pączki we Wrocławiu sprzedają w Cukierni Pod Trumienką. Założona w 1961 roku cukiernia z tradycjami, jedna z najstarszych i najsłynniejszych cukierni we Wrocławiu, mieści się w Śródmieściu, przy ulicy Curie-Skłodowskiej 51. Swą nazwę lokal zawdzięcza bezpośredniemu sąsiedztwu zakładu pogrzebowego. Jest to zdecydowanie miejsce kultowe dla Wrocławian. W asortymencie cukierni znajdują się tradycyjne ciasta i torty, drożdżówki czy kremówki, jednak najbardziej znana jest ona z doskonałych, ciepłych pączków, będących w sprzedaży przez cały rok. Pączki, podobnie jak inne sprzedawane w cukierni słodkości, wyrabiane są z najwyższej jakości sprawdzonych składników. Nic dziwnego, że po tradycyjne pączki solidnie nadziane marmoladą różaną w tłusty czwartek ustawiają się tu rekordowe kolejki. Ale spróbować można też innych smaków, takich jak choćby wiśnia, malina, banan, pomarańcza, czekolada czy biała czekolada z chrupkami ryżowymi. O ile w ubiegłym roku cukiernia przyjmowała zamówienia na tłusty czwartek, o tyle w tym roku zamówienia takie nie są przyjmowane. Pączki będą pieczone i sprzedawane na bieżąco 8 lutego.

Najlepsze pączki: Wrocław ma pączkarnie

Gdzie można liczyć na najlepsze pączki? Wrocław, podobnie jak inne miasta w Polsce, zaprasza w tym celu do pączkarni. Znana sieć pod nazwą Dobra Pączkarnia ma swoje punkty we Wrocławiu w następujących lokalizacjach:

  • ul. Piłsudskiego 105 (na Dworcu PKP)
  • ul. Kuźnicza 25 (zaledwie 100 m od rynku)
  • ul. Oławska 4
  • ul. Wincentego Stysia 31/33.

Dobra Pączkarnia zaprasza na wyrabiane ręcznie pączki pozbawione sztucznych dodatków i konserwantów. Wybór smaków jest ogromny, choć wiele z nich dostępnych jest sezonowo. W sprzedaży są tradycyjne pączki z marmoladą różaną zwieńczone dekoracją ze skórki pomarańczowej i pokryte glazurą pączki z marmoladą wieloowocową, jak i pączki z nadzieniem owocowym (malina, truskawka, wiśnia, śliwka, owoce leśne, pomarańcza, banan i in.) czy z kremem (adwokat, czekolada toffi, kukułka, marcepan, budyń i in.). Ciekawe są także smaki mieszane, np. ser i wiśnia, ser i brzoskwinia, budyń i malina, adwokat i czekolada, jabłko w karmelu czy śliwka w czekoladzie. Można sięgnąć również po donuty oraz pączki bez nadzienia. Jeśli ktoś jednak chciałby spróbować pączka z lokalnej, wrocławskiej pączkarni, to powinien udać się na ulicę Świdnicką 24. Tam mieści się Nasza Pączkarnia, która zaprasza codziennie na świeże, wciąż ciepłe i rozpływające się w ustach pączki, wytwarzane według tradycyjnej receptury. W ofercie można znaleźć pączki z nadzieniem o smaku maliny, truskawki, róży, jagody, brzoskwini, budyniu czy słonego karmelu, jak również donuty. Warto wiedzieć, że cukiernia ta jest laureatem plebiscytu Orły Gastronomii.

Zobacz wideo Pączki, pączuszki, pączunie - okazuj im czułość nie tylko w Tłusty Czwartek!

Najlepsze cukiernie: Wrocław zaprasza do Gigi

Chcąc kupić dobre pączki, odwiedza się zwykle najlepsze cukiernie. Wrocław ma takich sporo, a jedną z cieszących się ogromną popularnością jest wrocławska pracownia cukiernicza Gigi, która w swojej ofercie ma słodkości, kawę i lody, ale przez cały karnawał zaprasza szczególnie na pączki, wyrabiane przez najwyższej klasy specjalistów, z dobrej jakości produktów, w tym prawdziwego masła od lokalnego producenta i żółtek z jaj od kur z wolnego wybiegu. Pączki są dobrze wypieczone i porządnie nadziane. Obok pączków z nadzieniem różanym na uwagę zasługują chociażby pączki z kremem waniliowym, przygotowywanym wyłącznie z dodatkiem prawdziwych lasek wanilii Bourbon z Madagaskaru, odznaczającej się delikatnym kwiatowym aromatem z lekką nutą kakao. W ofercie znaleźć też można pączka ze świeżą owczą ricottą. Ricotta di pecora użyta do wyrobu tych pączków pochodzi z Sycylii i wytwarzana jest wyłącznie z mleka owiec, bez żadnych domieszek. Już teraz warto udać się na Świeradowską 51/57 i spróbować pączków z oferty Cukierni Gigi.

Najlepsze cukiernie we Wrocławiu: Łomżanka przyjmuje zamówienia

Niektóre najlepsze cukiernie we Wrocławiu przyjmują zamówienia na tłusty czwartek, który, przypomnijmy, w tym roku przypada już 8 lutego. Ponieważ tego dnia każda liczba pączków to za mało, warto zagwarantować sobie właściwą porcję słodkości odpowiednio wcześniej. Taką ofertę ma dla swoich klientów słynąca z doskonałych pączków najstarsza cukiernia we Wrocławiu - Cukiernia Łomżanka. Zamówienia na minimum 30 sztuk pączków przyjmowane są mailowo lub bezpośrednio w lokalu przy ulicy Ruskiej 10. Ci, którzy nie chcą czekać do tłustego czwartku, mogą udać się do cukierni już teraz. Oblane lukrem i ozdobione skórką cytrynową pączki z nadzieniem różanym z pewnością trafią do ich serc przez żołądek.

Zobacz też: Błyskawiczny przepis na pączki, który nie zawodzi. Karnawałowe łakocie z kremem czekoladowo-orzechowym

Więcej o:
Copyright © Agora SA