Mięciutkie pulpety - przepis babci Teosi. Nie dodawała jednego składnika
Jak zrobić pulpety, żeby były mięciutkie i soczyste? Babcia znajomego, pani Teodora robiła najlepsze pulpety na świecie. Jaki był sekret ich soczystości? Pani Teosia nie dodawała jednego składnika, za to dodawała pewną przyprawę. Lepsze pulpety nie istnieją.
Kochasz pulpety? Są pyszne w sosie porowym, koperkowym, pieczarkowym i bolońskim. Można tak wymieniać bez końca, ale zasada jest jedna: muszą być soczyste i delikatne. Jak zrobić najlepsze pulpety? Najważniejsze jest mięso, wiadomo, lecz tak samo ważne jest wyrobienie mięsa na pulpety. Jak to zrobić? Nie używaj jajka. Pulpety to nie kotlety - mają być pulchne i mięciutkie. Pani Teosia zdradziła mi przepis. To mistrzostwo. Zero jajka, za to sporo lubczyku i odrobina gałki. Aż mi ślinka cieknie.
Mięciutkie pulpety - przepis starszej pani
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (wybierz mięso z dużą zawartością tkanki łącznej - polecam łopatkę wieprzową),
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- bułka namoczona w mleku,
- suszony lub świeży lubczyk
- sól, pieprz. gałka muszkatołowa, suszony lub świeży lubczyk,
- masło klarowane.
Soczyste pulpety - sposób wykonania:
- Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i kiedy uwolni swój aromat, zdejmij patelnię z palnika.
- Do miski włóż mięso, dodaj bułkę namoczoną w mleku lub bulionie, cebule i przyprawy. Zacznij wyrabiać.
- Podczas wyrabiania masy mięsnej co jakiś czas ją "uderz", by ją napowietrzyć. Dopraw do smaku przyprawami i za pomocą dłoni zwilżonych w wodzie, uformuj pulpeciki.
- Każdy pulpecik obtocz w mące i obsmaż na dowolnym tłuszczu. Następnie zdejmij je i zrób ulubiony sos.
- Do gotowego sosu dodaj pulpety i duś, aż będą szare w środku. Polecam sos koperkowy albo chrzanowy - są mistrzowskie.