Brak opiekacza to nie koniec świata. Tosty można zrobić na kilka innych sposobów, a idealnie świadczy o tym przepis na francuską klasykę wśród śniadań, czyli Croque Monsieur. Chrupiąca kanapka smażona na maśle nie tylko smakuje obłędnie, już samo podanie robi wrażenie.
Zobacz wideo Słowacka kucharka przygotowuje tradycyjną potrawę śniadaniową. W Polsce mało kto o niej słyszał
Jak zrobić tosty bez opiekacza? Croque Monsieur zastąpi każde śniadanie
Croque Monsieur, czyli Chrupiący Pan to, w opinii wielu, najlepsza kanapka świata. Może być podana na wiele sposobów, jako zwykły tost z serem i szynką lub w wersji "na wypasie" czyli z Gruyère, musztardą Dijon oraz sosem beszamelowym. Zamiennik nudnych tostów wcale nie jest trudny w przygotowaniu - gwarantujemy jednak, że zrobi ogromne wrażenie i podbije kubki smakowe nawet najbardziej wymagających.
Brak opiekacza wcale nie musi skutkować rezygnacją z chrupiących tostów. Doskonale w roli zamiennika sprawdzi się zwyczajna patelnia. Pieczywo powinno jednak smażyć się na solidnej porcji masła - wówczas zyskamy niebanalny smak, a w Croque Monsieur to niemal świętość.
Przepis na Croque Monsieur, czyli francuską alternatywę nudnych tostów
Składniki:
- 2 kromki chleba pszennego,
- 4 plasterki sera Gruyère,
- kilka plasterków dobrej szynki,
- 50 g masła,
- ok. 100 ml mleka,
- łyżeczka musztardy Dijon,
- łyżka mąki,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- odrobina startego Parmezanu,
- szczypiorek do podania.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej dwie patelnie (najlepiej jedną grillową) - to znacznie usprawni nasze przygotowanie.
- Na zwykłej patelni rozpuść masło. Kromki chleba połóż na tłuszczu tylko z jednej strony, po czym połóż je (tą samą stroną) na grill.
- Do masła dodaj teraz mąkę, którą smaż chwilę, cały czas mieszając. Po tym czasie dodaj stopniowo mleko - w ten sposób powinien powstać kremowy beszamel. Sos na koniec dopraw gałką i ewentualnie dodaj parmezan - wówczas jednak powstaną grudki, które nie każdemu mogą odpowiadać.
- Pajdę chleba posmaruj musztardą, a następnie ułóż szynkę i ser. Przykryj drugą kromką chleba i na koniec posmaruj z wierzchu beszamelem. Sos przykryj solidną warstwą sera.
- Tak przygotowaną kanapkę warto włożyć na kilka minut do rozgrzanego piekarnika - wówczas ser pięknie się rozpuści, a wnętrze będzie ciepłe i ciągnące.
- Wskazówka - jeśli zależy nam na czasie Croque Monsieur można, zamiast piekarnika ponownie podgrzać na patelni - wówczas można przykryć chleb pokrywką, a ser pięknie się rozpuści.
- Na koniec ozdabiamy pieczywo szczypiorkiem i gotowe, smacznego!