Kotlety schabowe to obłędnie pyszny obiad. Dużą rolę odgrywa nie tylko jakość mięsa, ale i panierka. Musi być po prostu idealnie chrupiąca, a jednocześnie mięciutka. Okazuje się, że przygotowanie jej w taki sposób wcale nie jest trudne.
Idealna panierka nie tylko zmienia wygląd dania, ale też sprawia, że kotlet smakuje o wiele lepiej. Co zatem zrobić, by nie odchodziła od kotleta? Okazało się, że niepotrzebnie szukałam sposobu w internecie, bo miałam go na wyciągnięcie ręki. Co zrobić, by panierka do schabowych była idealna, zdradziła mi mama.
Rozklepując jajka do panierowania kotletów, warto dodać do nich szczyptę soli i niewielką ilość oleju. Tak roztrzepane składniki utworzą solidne spoiwo waszych kotletów. Byłam zaskoczona, gdy mama powiedziała mi, że to stara metoda przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że kotletom szkodzi zbyt wczesne panierowanie. Im później to zrobimy, tym lepiej. Kotlety powinno się panierować tuż przed włożeniem ich na patelnię. Dzięki temu panierka znacznie lepiej trzyma się mięsa. Warto też odpowiednio wcześniej umyć mięso, by nie było nadmiaru wody. Wówczas do niczego nie przyda się jajko, bo panierka będzie spływać, a następnie odchodzić z wilgotnego mięsa.
Te sposoby sprawią, że odpadanie panierki od kotletów schabowych, nie będą już twoim zmartwieniem. Kotlety zawsze będą obłędne w smaku i będą idealnie wyglądać.