Nie mogłam uwierzyć, gdy zobaczyłam przepis na pierogi Magdy Gessler. Rzadko spotykany farsz

Gdy myślimy o pierogach, pierwsze do głowy przychodzą nam zazwyczaj pierogi z mięsem, kapustą i grzybami, ruskie albo na słodko, np. z owocami lub serem. Magda Gessler postanowiła jednak nieco zaszaleć i pokazać na Instagramie, że pierogi można zrobić też zupełnie inaczej. Jej farsz to coś, co nieczęsto się widzi. Co oczywiście nie znaczy, że w ogóle.

Pierogi można robić na setki sposobów. Smakują wybornie zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi farszami. Zazwyczaj jednak sięgamy po najpopularniejszy, dobrze sprawdzony zestaw: pierogi z mięsem, z kapustą i grzybami (te szczególnie na Boże Narodzenie), ruskie, z serem, z owocami oraz ze szpinakiem i np. fetą, ricottą lub twarogiem. 

Zobacz wideo Jak zlepić pierogi? Pokazujemy najprostsze sposoby

Magda Gessler poszła jednak o krok dalej i pokazała, jak zrobić pierogi z niecodziennym farszem. Z pewnością nie jest pierwszą osobą, która wpadła na pomysł, by przygotować takie nadzienie, trzeba jednak przyznać, że nie jest ono często spotykane i nie stanowi pierwszego wyboru, gdy zastanawiamy się, z czym zrobić pierogi. Czym zatem wyróżniają się pierogi Magdy Gessler? Tym, że gwiazda nafaszerowała je pomidorami. Dopełnieniem jej nadzienia są zioła oraz masło. W podobny sposób robi się włoskie panzerotti, ale w nich zamiast masła jest mozzarella. Są też smażone w głębokim tłuszczu, podczas gdy prowadząca "Kuchenne rewolucje" swoje pierogi ugotowała.

Przepis na pierogi Magdy Gessler. Gwiazda zrobiła niecodzienny farsz

Składniki:

Na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 ml wody,
  • szczypta soli.

Na farsz:

  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 3 pomidory pelati,
  • łyżka passaty pomidorowej,
  • pół kostki masła,
  • koperek,
  • bazylia,
  • sól i pieprz,
  • cukier,
  • opcjonalnie pesto bazyliowo-pietruszkowe.
 

Sposób przygotowania:

Najpierw robimy ciasto. Do przesianej mąki z solą dodajemy wodę o temperaturze około 45 stopni Celsjusza. Wyrabiamy ciasto tak, by było gładkie i odchodziło od ręki. Przykrywamy je gorącą miską na czas robienia farszu.

Przygotowanie nadzienia zaczynamy od wyparzenia pomidorów, obrania ich i upieczenia. Masło mieszamy z posiekanym koperkiem i formujemy je w kuleczki. Chowamy do lodówki. Pomidorki koktajlowe także pozbawiamy skórki, zgniatamy je w misce. Dodajemy do nich passatę, sól, pieprz oraz cukier, a na koniec posiekaną bazylię. Łączymy z upieczonymi wcześniej pomidorami.

Ciasto rozwałkowujemy cienko i wycinamy z niego kółka. Na każde nakładamy porcję farszu i kulkę masła z koperkiem. Zlepiamy ciasto tak, by się nie rozpadło. Gotujemy pierogi w osolonej wodzie - gdy wypłyną, gotujemy je jeszcze przez minutę. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.