Przepis na szybkie ciasto z owocami. Puszysty placek będzie wybawieniem, gdy zajrzą niezapowiedziani goście

Jeśli szukasz pomysłu na prosty i smaczny deser lub słyszysz, że do twoich drzwi pukają niezapowiedziani goście, przygotuj nasze bajecznie szybkie ciasto z owocami. Wychodzi doskonale miękkie, puszyste i słodkie. W sam raz na spotkania z bliskimi.

Waniliowo-kakaowe ciasto z owocami to świetny pomysł na szybki i prosty deser do popołudniowej kawy. Doskonale sprawdzi się też jako przekąska dla gości. Przygotowanie go zajmuje zaledwie kilka minut, a resztę pracy wykonuje za nas piekarnik. Możemy w tym czasie się zrelaksować lub zaparzyć herbatę. Poniższy przepis sprawdzi się zwłaszcza tym, którzy nie mają doświadczenia w wypiekaniu słodkości, a mimo to chcieliby spróbować swoich sił.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Przepis na szybkie ciasto z owocami. W sam raz na wizytę niezapowiedzianych gości

To ciasto to prawdziwy hit rodzinnych spotkań. Za każdym razem rozchodzi się błyskawicznie, ponieważ nikt nie szczędzi sobie dokładek. Dzięki odrobinie sody oczyszczonej wypiek wychodzi pulchny i mięciutki - dosłownie rozpływa się w ustach. W naszej recepturze proponujemy użyć gruszek jako owocowego dodatku, jednak równie dobrze możesz je zamienić na jabłka, brzoskwinie, wiśnie czy truskawki. To uniwersalny deser, który smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. 

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej,
  • 200 g cukru,
  • 150 g gruszki,
  • 4 jajka,
  • 100 ml oleju,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • dodatkowo: cukier puder do oprószenia.

Puszyste ciasto z gruszką. Sposób przygotowania

Do miski wbij jajka i dodaj cukier zwykły oraz waniliowy, po czym zmiksuj całość na puszystą masę. W dalszej kolejności stopniowo dolewaj oleju, pozostawiając mikser na średnich obrotach. Dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie wszystko wymieszaj. Do niewielkiej miseczki przełóż kilka łyżek powstałego ciasta i połącz je z kakao. 

Tortownicę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wlej najpierw waniliową masę, a potem kakaową. Na wierzch wyłóż umyte i obrane kawałki gruszki. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 20 minut lub do suchego patyczka. Po tym czasie wyjmij je do ostudzenia, a na koniec oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.