Zapomnij o tłustych pączkach ociekających lukrem. Podaj je na słono z aromatyczną przyprawą

Tłusty czwartek to święto wszystkich łasuchów, ale tego dnia nie wszystko musi kręcić się wokół słodyczy. Zamiast klasyków postaw zatem na słone pączki z aromatyczną przyprawą. W tym wydaniu zasmakują każdemu, a na dodatek są o wiele mniej kaloryczne.

Pączki wytrawne nie są obecnie tak popularne, jak te w słodkim wydaniu. Z tym przepisem może się to jednak szybko zmienić. Wszystko za sprawą zaledwie kilku składników solidnej porcji aromatycznej przyprawy. Takie połączenie da wytchnienie w słodkie święto i z pewnością zasmakuje nawet najbardziej wymagającym. 

Zobacz wideo Pączki! Testujemy, próbujemy i sprawdzamy ceny rozkosznego deseru

Wytrawne pączki brzmią jak abstrakcja? Z tym przepisem klasyka odejdzie w zapomnienie

Przed nami tłusty czwartek, czyli święto słodkości i wszystkich łasuchów. Wówczas na stole królują ociekające lukrem łakocie, chrust, oponki i oczywiście pączki. Warto jednak połączyć tradycję z odrobiną nowości, a receptura na słone pączki z pewnością sprawdzi się na piątkę z plusem. Lista składników jest niewielka, co gwarantuje ekspresowe przygotowanie, któremu sprosta nawet największy laik. Efekt za to zaskoczy domowników i gości - jest smacznie, prosto i domowo! 

Słone pączki nie są aż tak popularne jak te hojnie nadziane różą, budyniem czy innym dowolnym kremem. Warto dać jednak szanse połączeniu słonych składników. Pulchne ciasto z dodatkiem kminku da wytchnienie podczas uroczystego ucztowania w tłusty czwartek. Wystarczy jedynie wyrobić ciasto, uformować estetyczne kulki i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. 

Przepis na słone pączki z kminkiem - idealne na tłusty czwartek 

Składniki: 

  • 3 szklanki mąki,
  • szklanka mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki kminku
  • 3 łyżki oleju,
  • łyżka suchych drożdży,
  • szczypta soli,
  • olej lub smalec do smażenia.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od połączenia drożdży z ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Następnie dodaj pół szklanki mąki, cukier i sól. 
  2. Ciasto wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem. 
  3. Po tym czasie dodaj do ciasta resztę mąki i solidną porcję kminku. Wyrabiaj ciasto, aż będzie puszyste i pulchne. 
  4. Ciasto ponownie odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. 
  5. Teraz pora na formowanie pączków. Ciasto podziel na mniejsze części i uformuj w dłoniach na estetyczne, niewielkie pączki. 
  6. Gotowe pączki smaż na dobrze rozgrzanym oleju lub smalcu. 
  7. Gotowe pączki można dodatkowo oprószyć gruboziarnistą solą. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Agora SA