Pierogi leniwe to ekspresowy obiad dla całej rodziny. Szybko radzi sobie z głodem i ochotą na słodkie

Pierogi leniwe, nazywane częściej kluskami leniwymi, to pomysł na szybki obiad, gdy nie mamy czasu czy chęci, by gotować. To danie smakuje obłędnie i przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Leniwe pierogi można przygotować jedynie przy użyciu trzech składników. Z tym przepisem wyjdą przepyszne i będą miały doskonałą strukturę. Nie będą twarde - a wręcz przeciwnie. Obłędnie mięciutkie i puszyste jak chmurka.  

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Przepis na pierogi leniwe. Kocham je zarówno w wersji na słodko jak i na słono 

Pierogi leniwe to świetna propozycja na obiad czy deser dla całej rodziny. Przygotowuje się je w mgnieniu oka i to z użyciem niewielu składników. Świetnie smakują na słodko - ze śmietaną, ale też na słono - na przykład z masłem i bułką tartą. 

Składniki: 

  • pół kilograma twarogu półtłustego, 
  • trzy jajka, 
  • szklanka mąki pszennej, 
  • szczypta soli, 
  • dodatkowo: masło, bułka tarta lub słodka śmietanka i cukier do polania. 

Jak zrobić pyszne pierogi leniwe? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Zagotuj wodę w dużym garnku. Kiedy będzie się gotowała, dodaj soli. 
  2. Oddziel białka od żółtek. Twaróg przeciśnij przez praskę do ziemniaków i umieść go w misce z żółtkami. 
  3. Białka ubij ze szczyptą soli. Powinna powstać sztywna, jasna piana. Ostrożnie wmieszaj białka do masy serowej. 
  4. Następnie dodaj przesianą mąkę i wymieszaj dokładnie całość. Nie dodawaj mąki, nawet jeśli ciasto będzie się kleiło. Jeśli to zrobisz, pierogi leniwe mogą wyjść zbyt twarde. 
  5. Z przygotowanego ciasta oddziel podłużne kawałki i uformuj wałki. Spłaszcz je lekko i potnij wałki na krótsze części.  
  6. Wrzucaj kluski leniwe porcjami na gotującą się osoloną wodę. Wyciągaj łyżką cedzakową zaraz po ich wypłynięciu na powierzchnię. 
  7. Podawaj na słodko lub na słono. Do wyboru m.in. masło, bułka tarta lub słodka śmietanka i cukier. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.