-
Haps
-
Jak przygotować
- Pierogi leniwe to ekspresowy obiad dla całej rodziny. Szybko radzi sobie z głodem i ochotą na słodkie
Pierogi leniwe to ekspresowy obiad dla całej rodziny. Szybko radzi sobie z głodem i ochotą na słodkie
Pierogi leniwe, nazywane częściej kluskami leniwymi, to pomysł na szybki obiad, gdy nie mamy czasu czy chęci, by gotować. To danie smakuje obłędnie i przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Leniwe pierogi można przygotować jedynie przy użyciu trzech składników. Z tym przepisem wyjdą przepyszne i będą miały doskonałą strukturę. Nie będą twarde - a wręcz przeciwnie. Obłędnie mięciutkie i puszyste jak chmurka.
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?
Przepis na pierogi leniwe. Kocham je zarówno w wersji na słodko jak i na słono
Pierogi leniwe to świetna propozycja na obiad czy deser dla całej rodziny. Przygotowuje się je w mgnieniu oka i to z użyciem niewielu składników. Świetnie smakują na słodko - ze śmietaną, ale też na słono - na przykład z masłem i bułką tartą.
Składniki:
- pół kilograma twarogu półtłustego,
- trzy jajka,
- szklanka mąki pszennej,
- szczypta soli,
- dodatkowo: masło, bułka tarta lub słodka śmietanka i cukier do polania.
Jak zrobić pyszne pierogi leniwe? Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę w dużym garnku. Kiedy będzie się gotowała, dodaj soli.
- Oddziel białka od żółtek. Twaróg przeciśnij przez praskę do ziemniaków i umieść go w misce z żółtkami.
- Białka ubij ze szczyptą soli. Powinna powstać sztywna, jasna piana. Ostrożnie wmieszaj białka do masy serowej.
- Następnie dodaj przesianą mąkę i wymieszaj dokładnie całość. Nie dodawaj mąki, nawet jeśli ciasto będzie się kleiło. Jeśli to zrobisz, pierogi leniwe mogą wyjść zbyt twarde.
- Z przygotowanego ciasta oddziel podłużne kawałki i uformuj wałki. Spłaszcz je lekko i potnij wałki na krótsze części.
- Wrzucaj kluski leniwe porcjami na gotującą się osoloną wodę. Wyciągaj łyżką cedzakową zaraz po ich wypłynięciu na powierzchnię.
- Podawaj na słodko lub na słono. Do wyboru m.in. masło, bułka tarta lub słodka śmietanka i cukier.