Pulpety w tym sosie przyprawiają o zawrót głowy. Moja rodzina mogłaby je jeść codziennie

Pulpety w sosie koperkowym to doskonała propozycja na szybki i pyszny obiad, którym będzie się zajadać cała rodzina. Do przygotowania potrawy nie potrzebujesz wielu składników ani dużo czasu. Gwarantujemy, że po takim posiłku wszyscy będą najedzeni i zadowoleni.

Pulpety to pomysł na pyszny i rozgrzewający obiad po długim dniu w pracy czy szkole. Są banalnie proste w przygotowaniu, dlatego nie da się ich w żaden sposób "zepsuć". Nic też nie stoi na przeszkodzie, by od razu przyrządzić większą porcję - wtedy gotowanie obiadu na dwa dni mamy z głowy. 

Zobacz wideo Kultowe, szwedzkie klopsiki mięsne

Najlepszy pomysł na domowy obiad. Soczyste pulpety otulone aksamitnie kremowym sosem robią furorę

Wiele osób małe klopsiki w sosie koperkowym kojarzy jeszcze z czasów dzieciństwa. Lata temu wręcz nałogowo podawano je bowiem w szkolnych stołówkach i przedszkolach. Nic w tym dziwnego, pulpety te są tak pyszne, że żadne dziecko - ani dorosły - nie jest w stanie mu odmówić. Danie najlepiej zajada się kromką świeżego chleba lub bułki. Można je też zaserwować z gotowanymi warzywami, np. ziemniakami czy brokułem. Wtedy posiłek będzie jeszcze bardziej smakowity i pożywny.

Składniki na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 120 ml mleka,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 1 mała cebula,
  • sól i pieprz,
  • olej roślinny do smażenia.

Składniki na sos koperkowy:

  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 200 ml śmietany 18 proc. lub 30 proc.,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 natka koperku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej.

Pulpety w sosie koperkowym. Sposób przygotowania

Cebulę obierz z łupiny i drobno posiekaj, a następnie wrzuć na rozgrzaną patelnię z olejem i lekko zeszklij. W dużej misce umieść mięso mielone, posiekaną cebulę, bułkę tartą, sól oraz pieprz. Wbij jajko i dokładnie połącz wszystkie składniki. Z powstałej masy uformuj niewielkie klopsiki. Połóż je na patelni i podsmaż z każdej strony na rumiany kolor. 

Do garnka wlej bulion warzywny, a po zagotowaniu wrzuć do niego pulpety. W małej miseczce wymieszaj śmietanę z masłem i mąką, a powstałą mieszaninę przelej do garnka. Gotuj całość na małym ogniu. Na koniec dodaj sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek. Po wymieszaniu i zagotowaniu wyłóż danie na talerze. Klopsy w sosie koperkowym możesz zjeść z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub świeżego pieczywa. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.