Pulpety to pomysł na pyszny i rozgrzewający obiad po długim dniu w pracy czy szkole. Są banalnie proste w przygotowaniu, dlatego nie da się ich w żaden sposób "zepsuć". Nic też nie stoi na przeszkodzie, by od razu przyrządzić większą porcję - wtedy gotowanie obiadu na dwa dni mamy z głowy.
Wiele osób małe klopsiki w sosie koperkowym kojarzy jeszcze z czasów dzieciństwa. Lata temu wręcz nałogowo podawano je bowiem w szkolnych stołówkach i przedszkolach. Nic w tym dziwnego, pulpety te są tak pyszne, że żadne dziecko - ani dorosły - nie jest w stanie mu odmówić. Danie najlepiej zajada się kromką świeżego chleba lub bułki. Można je też zaserwować z gotowanymi warzywami, np. ziemniakami czy brokułem. Wtedy posiłek będzie jeszcze bardziej smakowity i pożywny.
Składniki na pulpety:
Składniki na sos koperkowy:
Cebulę obierz z łupiny i drobno posiekaj, a następnie wrzuć na rozgrzaną patelnię z olejem i lekko zeszklij. W dużej misce umieść mięso mielone, posiekaną cebulę, bułkę tartą, sól oraz pieprz. Wbij jajko i dokładnie połącz wszystkie składniki. Z powstałej masy uformuj niewielkie klopsiki. Połóż je na patelni i podsmaż z każdej strony na rumiany kolor.
Do garnka wlej bulion warzywny, a po zagotowaniu wrzuć do niego pulpety. W małej miseczce wymieszaj śmietanę z masłem i mąką, a powstałą mieszaninę przelej do garnka. Gotuj całość na małym ogniu. Na koniec dodaj sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek. Po wymieszaniu i zagotowaniu wyłóż danie na talerze. Klopsy w sosie koperkowym możesz zjeść z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub świeżego pieczywa. Smacznego!