Jednym z najpopularniejszych ciast, które królują w polskich domach, jest oczywiście szarlotka. Obłędne ciasto, które łączy soczyste owoce z kruchym i maślanym spodem, można jednak nieco ułatwić. Obejdzie się bez pieczenia i wyrabiania ciasta - zamiast tego wystarczy układ słodkie piętra w słoiku i na koniec pięknie udekorować wierzch.
Klasyczny jabłecznik zna każdy, co jednak gdyby kultowe ciasto zamienić na szarlotkę bez pieczenia? Wystarczy zadbać o dorodne jabłka, ciasteczkowy spód i oryginalne dodatki, które nie tylko będą spoiwem, ale i znakomitą dekoracją. Równie istotne jest nasze szklane naczynie - niewielkich rozmiarów słoik sprawi się tu doskonale i na dodatek sprawi, że deser będzie pięknie wyglądał.
Pieczenie nie musi być już koszmarem, wystarczy, zamiast klasycznego ciasta zrobić obłędną szarlotkę w słoikach. Tu główną rolę grają oczywiście dorodne owoce, które dusimy na maśle z dodatkiem cynamonu. Drugą warstwą, która zastąpi nam klasyczny spód, będą pokruszone ciasteczka. "Wypełniaczem" jest z kolei obłędny, gęsty krem z dobrze ubitej śmietanki z mascarpone. Wszystko estetycznie układamy, by wyeksponować warstwy, i gotowe, na tym kończy się cała filozofia tego obłędnego deseru.
Składniki:
Sposób przygotowania: