Bez pieczenia i długiego wyrabiania ciasta. Szarlotkę ze słoika robię na każdą okazję i zawsze smakuje

Pieczenie nie jest twoją mocną stroną, ale marzysz o klasycznych słodkościach? Postaw na szarlotkę ze słoika, która smakuje jak babciny placek. Obejdzie się bez skomplikowanych przepisów i cukierniczej katastrofy. Wystarczy ułożyć kolorowe warstwy w... słoiku!

Jednym z najpopularniejszych ciast, które królują w polskich domach, jest oczywiście szarlotka. Obłędne ciasto, które łączy soczyste owoce z kruchym i maślanym spodem, można jednak nieco ułatwić. Obejdzie się bez pieczenia i wyrabiania ciasta - zamiast tego wystarczy układ słodkie piętra w słoiku i na koniec pięknie udekorować wierzch. 

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Szarlotka bez pieczenia - kultowe ciasto zrobisz w słoiku

Klasyczny jabłecznik zna każdy, co jednak gdyby kultowe ciasto zamienić na szarlotkę bez pieczenia? Wystarczy zadbać o dorodne jabłka, ciasteczkowy spód i oryginalne dodatki, które nie tylko będą spoiwem, ale i znakomitą dekoracją. Równie istotne jest nasze szklane naczynie - niewielkich rozmiarów słoik sprawi się tu doskonale i na dodatek sprawi, że deser będzie pięknie wyglądał. 

Pieczenie nie musi być już koszmarem, wystarczy, zamiast klasycznego ciasta zrobić obłędną szarlotkę w słoikach. Tu główną rolę grają oczywiście dorodne owoce, które dusimy na maśle z dodatkiem cynamonu. Drugą warstwą, która zastąpi nam klasyczny spód, będą pokruszone ciasteczka. "Wypełniaczem" jest z kolei obłędny, gęsty krem z dobrze ubitej śmietanki z mascarpone. Wszystko estetycznie układamy, by wyeksponować warstwy, i gotowe, na tym kończy się cała filozofia tego obłędnego deseru

Ekspresowa szarlotka ze słoika. Przepis bez pieczenia, gotowy w mgnieniu oka

Składniki: 

  • 2 duże jabłka - najlepiej kwaśne,
  • 6 herbatników lub ciasteczek maślanych,
  • 125 ml śmietanki kremowej 30 proc., 
  • 125 g serka mascarpone,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • łyżka cukru pudru,
  • płatki migdałowe lub pokruszone ciasteczka do dekoracji. 

Sposób przygotowania: 

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda i pokrój owoce w niewielką kostkę. Gotowe jabłka wrzuć na patelnię z masłem, cukrem trzcinowym i cynamonem. Duś je przez kilka minut aż zmiękną i nabiorą kolorów. 
  2. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, po czym, cały czas miksując, dodawaj stopniowo serek mascarpone oraz cukier puder.
  3. Pokrusz herbatniki i ułóż je na dnie słoika. Na nasz spód przełóż skarmelizowane jabłka, a na owoce przełóż krem ze śmietanki i serka. 
  4. Wierzch udekoruj uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi lub pokruszonymi ciasteczkami. Deser można serwować od razu, gdy jabłka są ciepłe lub po schłodzeniu w lodówce. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.