Ciasto z trzech składników - przepis na leniwy deser. Wychodzi słodki, lekki i puszysty jak chmurka

Przepis na ciasto z trzech składników przyda się każdemu, kto nie ma wiele czasu na pieczenie lub nie nabył jeszcze umiejętności cukierniczych. Deser jest szybki, tani i banalnie prosty. W sam raz do popołudniowej kawy lub na poczęstunek dla niezapowiedzianych gości.

Pieczenie ciasta nie musi być wcale zadaniem czasochłonnym i skomplikowanym. Istnieją przepisy, dzięki którym mamy możliwość stworzyć desery proste i zarazem wyjątkowo smaczne. Jeden z nich znajdziecie poniżej. To stara, sprawdzona receptura, która wymaga użycia zaledwie trzech podstawowych składników. Zapewne masz je teraz w swojej kuchni, czemu więc by nie spróbować czegoś nowego?

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Najprostsze ciasto na świecie. Zrobisz je ekspresowo z zaledwie trzech składników

Puszyste ciasto zrobisz z mąki, cukru i jajek. Tylko tyle potrzeba do stworzenia wyśmienitego deseru, który zadowoli twoje kubki smakowe. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby upieczony rarytas wzbogacić o ulubione dodatki, np. dżem owocowy, krem czekoladowy czy polewę. Ciasto będzie też smakować doskonale podane z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych.

Składniki:

  • 80 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 5 jajek,
  • opcjonalnie: esencja z wanilii, cukier puder do posypania.

Puszyste ciasto do kawy. Sposób przygotowania

Wszystkie jajka wbij do miski. Dodaj cukier, a następnie ubij całość na jasną, puszystą masę. Ubijaj je, dopóki jajka nie podwoją swojej objętości. Kolejny krok jest opcjonalny i możesz go pominąć, jeśli chcesz ograniczyć liczbę składników do niezbędnego minimum. Jeżeli masz pod ręką esencję z wanilii, możesz wlać do masy kilka kropel - ciasto będzie miało wtedy subtelnie słodki aromat.

Mieszając, dodawaj stopniowo przesianą mąkę. Najlepiej wsypuj ją łyżka po łyżce. Tortownicę wysmaruj tłuszczem, np. masłem, a w dalszej kolejności wlej do niej masę na ciasto. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez ok. pół godziny. Aby sprawdzić stan wypieczenia, możesz wykonać tzw. test suchego patyczka. Pamiętaj jednak, by nie otwierać piekarnika zbyt często. Po upieczeniu nie wyjmuj ciasta od razu, tylko odczekaj kilka minut. Na koniec możesz dodatkowo przyozdobić deser, posypując je cukrem pudrem lub oblewając domową polewą. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.