Na Wielkanoc zrób długowieczne śledzie w oleju. Nie zapomnij o ważnym dodatku, a postoją dwa tygodnie

Śledzik na Wielkanoc? Kto złapał się za głowę? Prawda jest taka, że śledzie w najróżniejszych odsłonach towarzyszą Polakom od lat przy okazji wielu świąt i na pewno znajdą się osoby, które na wielkanocnym (lub wielkopiątkowym) stole obowiązkowo stawiają śledzie. Dziś mamy dla was przepis na śledzie w oleju, które spokojnie możesz zrobić nawet dwa tygodnie przed Wielkanocą. Jednak nie tylko dobry olej jest ważny - jeden dodatek jest niemal obowiązkowy.

Śledzie wprawdzie wielu osobom kojarzą się raczej z Bożym Narodzeniem, z Wielkanocą mniej. Nie brakuje jednak rodzin, które obowiązkowo na wielkanocnym stole stawiają pyszne śledzie, a moja się do nich zalicza. Osoby wyznające wiarę katolicką w czasie Wielkiego Postu starają się ograniczyć spożycie mięsa, więc śledzie idealnie wpiszą się w kanon wielkanocnych i postnych potraw.

Zobacz wideo

Przepisów na śledzie jest oczywiście mnóstwo, ale dziś polecimy wam przepis na śledzie tak prosty, jak tylko się da. Bez śmietany i cudów na kiju - tylko cebula, olej i trochę octu. Śledzie w takiej zalewie są naprawdę "długowieczne" i postoją w lodówce do dwóch tygodni. Jeśli chcesz rozłożyć w czasie przygotowania do Wielkanocy, a nie biegać jak kot z pęcherzem po kuchni w Wielką Sobotę, zrób te śledzie dużo wcześniej. Są naprawdę przepyszne. 

Długowieczne śledzie na Wielkanoc - przepis 

Składniki:

  • 10 filetów śledziowych z solanki (znajdziesz je pod nazwą a la matias),
  • 2 średnie białe cebule,
  • 500 ml oleju rzepakowego,
  • ok. 120 ml octu spirytusowego, 
  • liście laurowe, ziele angielskie, odrobina majeranku (opcjonalnie).

Śledzie w oleju na Wielkanoc - zrób je w ten sposób:

  1. Pierwszą i naprawdę bardzo ważną jest wymoczenie płatów śledziowych z soli. Zawsze najpierw próbuję kawałek mięsa i określam poziom zasolenia. Następnie wkładam do miski z zimną wodą i moczę przez ok. 2 godziny. Co jakiś czas zmieniam wodę i za każdym razem próbuję. Kiedy śledzie są już jedynie lekko słone, wyjmuje je z wody i kroję w dużą kostkę. 
  2. Kiedy śledzie się moczą, przygotowuję resztę składników. Cebulę kroję w piórka lub grubą kostkę. Nie ma to większego znaczenia, jeśli chodzi o smak. Następnie wlewam do garnka olej i dodaję przyprawy. Następnie na minimalnym, naprawdę na maleńkim ogniu całość podgrzewam. Uważam przy tym, by przyprawy się nie spaliły, a jedynie zaromatyzowały olej. Następnie odstawiam na bok. 
  3. Wymoczone śledzie wkładam do miski, dodaję cebulę oraz ocet. Całość mieszam i odstawiam na 2-3 godziny. Następnie zalej całość zimnym olejem, dokładnie wymieszaj i przełóż do słoików. Szczelnie zakręć i przechowuj w lodówce do dwóch, a nawet trzech tygodni. Olej i ocet są świetnymi konserwantami i sprawiają, że śledzie długo pozostają pyszne. 

Śledzie na Wielkanoc to w wielu domach niemal obowiązek. U mnie zawsze królują dwa przepisy - właśnie śledzie w oleju i w samym occie. Nie jestem pewna, które są lepsze, ale jedno jest pewne. Wielkanoc od dzieciństwa kojarzy mi się z jajkami, barszczem chrzanowym, kiełbasą pieczoną i śledziami. Co rodzina, to tradycja, a ten przepis na śledzie sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc i Wigilię, lecz także na imieniny, urodziny i wszelkie rodzinne uroczystości lub na najzwyklejszą kolację. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.