Jak zrobić zakwas na żurek? Będzie kwaśny i pyszny, ale ważny jest trik z czosnkiem

Wielkanoc założyła wygodne buty i już do nas biegnie. To najlepszy moment, żeby zrobić zakwas na żurek. Jak się do tego zabrać? To nic prostszego. Jednak żeby wyszedł tak pyszny, jak spod babcinej ręki, robię jedną rzecz, a dotyczy ona czosnku.

Jak zrobić zakwas na żurek, żeby zupa wyszła esencjonalna, kwaśna i najlepsza na świecie, zupełnie jak u babci? Każdy zakwas tego świata robi się naprawdę bardzo łatwo i nie inaczej jest z zakwasem na żurek. Jednak to, że coś jest łatwe, nie znaczy, że nie można tego zepsuć. Nieodłącznym elementem zakwasu na żurek jest oczywiście mąka, wiadomo. Nie mniej ważny jest także czosnek. Jeśli chcesz, żeby zakwas wyszedł perfekcyjny, nie trzeba czosnku obierać. Warunek jest jeden - łupiny nie mogą nosić znamion uszkodzeń lub pleśni. Muszą być zdrowe i niemal lśniące. 

Zobacz wideo

Perfekcyjny zakwas na żurek - prosty przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000),
  • 3 szklanki wody (najlepiej letniej),
  • 6-8 ząbków czosnku razem z łupinami,
  • 5 listków laurowych,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego
  • czysty, wyparzony słój, 
  • gaza lub lniana ściereczka, 
  • drewniana łyżka lub łopatka do mieszania.

Zakwas na żurek - sposób wykonania:

  1. Przygotuj czysty i wyparzony słoik. Wytrzyj go do sucha lub pozostaw, by wysechł. Następnie wsyp mąkę żytnią. Całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. 
  2. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku razem z łupinami - pamiętaj, by wcześniej dokładnie się im przyjrzeć. Dodaj pozostałe przyprawy, ponownie dokładnie wymieszaj. 
  3. Słoik przykryj szczelnie gazą tak, by pozostał dopływ powietrza. Słoik z zakwasem na żurek postaw na blacie lub w innym miejscu, gdzie panuje temperatura pokojowa. Pozostaw na pięć dni. Każdego dnia jednak zamieszaj zakwas drewnianą łyżką. 
  4. Po pięciu dniach proces fermentacji powinien być już mocno zaawansowany. Spróbuj, czy smak zakwasu ci odpowiada. Jeśli uważasz, że jest za słaby, daj mu jeszcze 2 dni. 
  5. Gotowy zakwas przelej do butelek i szczelnie zakręć. Przechowuj w lodówce, aż do Wielkanocy. 

Zakwas na żurek jest absolutną podstawą przygotowań do Wielkanocy i oprócz prostoty wykonania i smaku na także inną zalaetę - można go zrobić dużo wcześniej. Jeśli nie chcesz znów kupować gotowego zakwasu w markecie, ten przepis z pewnością pomoże przygotować ci najlepszą, domową zupę. Każdy weźmie dokładkę. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.