Nie od dziś wiadomo, że babcine przepisy to złoto w najczystszej postaci. Poza kultowymi obiadami równie cenne są wypieki. Tu króluje szarlotka, serniki czy obłędne baby. Dzisiaj jednak skupimy się na drożdżowce ze sporą porcją kruszonki i soczystymi owocami. Taka słodycz zadowoli największych smakoszy i zniknie z blachy ekspresowo.
Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę
Drożdżówka z kruszonką jak od babci, czyli słodki smak dzieciństwa
Nic nie umili wiosennej pluchy i ponurej aury tak, jak domowej roboty wypieki. O tej porze roku najczęściej decydujemy się na kruche tarty, placki, serniki czy kolorowe przekładańce. Warto jednak sięgnąć też po kultową recepturę na idealnie puszystą, babciną drożdżówkę w wersji XXL lub te mniejsze smakołyki. Tu poza delikatnym, maślanym ciastem trzeba odrobinę cierpliwości, miłości i najlepiej sezonowych owoców, które powoli zaczynają się pojawiać w sklepach.
Do przygotowania drożdżówki z przepisu babci nie trzeba wiele. Tu główną rolę odgrywa jednak drożdżowe ciasto, które lubi cierpliwość i przede wszystkim ciepło dłoni. Wyrabiać je trzeba zatem z dużą pieszczotliwością - smak nam to wynagrodzi. Na drugim planie jest kruszonka oraz owoce. Polecamy dodać do drożdżówki truskawki, prażone jabłka lub kwaśne śliwki.
Przepis na drożdżówkę babci. Obłędne ciasto z solidną porcją dodatków
Składniki na ciasto:
- 330 g mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- 7 g suchych drożdży,
- pół szklanki ciepłego mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 50 g masła,
- szczypta soli.
Kruszonka:
- 75 g mąki pszennej,
- 50 g masła,
- 50 g cukru.
Dodatkowo:
- owoce np. truskawki, prażone jabłka lub śliwki.
Sposób przygotowania:
- Na początek ciasto. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, drożdże, odrobinę soli. Suche składniki wymieszaj.
- Do produktów sypkich dodaj teraz mleko, kremowe, miękkie masło oraz trzy żółtka.
- Wszystko starannie wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto. Wyrabianie ręczne powinno trwać od pięciu do nawet dziesięciu minut.
- Na koniec z ciasta uformuj kulę i przykryj ją ściereczką. Ciasto odstaw na godzinę - powinno ładnie wyrosnąć.
- W tym czasie zrób kruszonkę. Masło, cukier i mąkę utrzyj w dłoniach, uformuj w kule, zawiń w folię i włóż do zamrażarki.
- Owoce np. truskawki pokrój na mniejsze kawałki - połówki lub w ćwiartki.
- Drożdżowe ciasto delikatnie zagnieć, podziel na kilka równych części. Uformuj placki, środek dociśnij dłońmi lub szklanką, tworząc charakterystyczny kształt drożdżówki.
- Wskazówka - można zrobić także drożdżówkę XXL - wówczas ciasto formujemy w blaszce, pozostawiamy do podrośnięcia, wypełniamy dodatkami i zapiekamy.
- Ciasto wypełnij owocami, a na koniec posyp obficie kruszonką. Tak powstałe drożdżówki przykryj ściereczką i na chwilę odstaw.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Drożdżówki zapiekaj przez 25 minut. Na koniec łakocie studzimy i dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem, smacznego!