Drożdżówka z kruszonką jak od babci. Odrobina czułości sprawia, że ciasto jest pulchniutkie i apetyczne

Drożdżówka z przepisu babci to obłędny przepis, który nigdy się nie nudzi. Poza pulchnym ciastem, w które trzeba włożyć sporo ciepła i miłości, równie istotna jest złocista i chrupiąca kruszonka. Z kolei wisienką na torcie są owoce - przełamią słodycz, nawilżą ciasto i nadadzą całości kwaskowości.

Nie od dziś wiadomo, że babcine przepisy to złoto w najczystszej postaci. Poza kultowymi obiadami równie cenne są wypieki. Tu króluje szarlotka, serniki czy obłędne baby. Dzisiaj jednak skupimy się na drożdżowce ze sporą porcją kruszonki i soczystymi owocami. Taka słodycz zadowoli największych smakoszy i zniknie z blachy ekspresowo. 

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Drożdżówka z kruszonką jak od babci, czyli słodki smak dzieciństwa

Nic nie umili wiosennej pluchy i ponurej aury tak, jak domowej roboty wypieki. O tej porze roku najczęściej decydujemy się na kruche tarty, placki, serniki czy kolorowe przekładańce. Warto jednak sięgnąć też po kultową recepturę na idealnie puszystą, babciną drożdżówkę w wersji XXL lub te mniejsze smakołyki. Tu poza delikatnym, maślanym ciastem trzeba odrobinę cierpliwości, miłości i najlepiej sezonowych owoców, które powoli zaczynają się pojawiać w sklepach. 

Do przygotowania drożdżówki z przepisu babci nie trzeba wiele. Tu główną rolę odgrywa jednak drożdżowe ciasto, które lubi cierpliwość i przede wszystkim ciepło dłoni. Wyrabiać je trzeba zatem z dużą pieszczotliwością - smak nam to wynagrodzi. Na drugim planie jest kruszonka oraz owoce. Polecamy dodać do drożdżówki truskawki, prażone jabłka lub kwaśne śliwki. 

Przepis na drożdżówkę babci. Obłędne ciasto z solidną porcją dodatków 

Składniki na ciasto

  • 330 g mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 7 g suchych drożdży,
  • pół szklanki ciepłego mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 50 g masła,
  • szczypta soli.

Kruszonka: 

  • 75 g mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 50 g cukru.

Dodatkowo:

  • owoce np. truskawki, prażone jabłka lub śliwki.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek ciasto. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, drożdże, odrobinę soli. Suche składniki wymieszaj.
  2. Do produktów sypkich dodaj teraz mleko, kremowe, miękkie masło oraz trzy żółtka.
  3. Wszystko starannie wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto. Wyrabianie ręczne powinno trwać od pięciu do nawet dziesięciu minut.
  4. Na koniec z ciasta uformuj kulę i przykryj ją ściereczką. Ciasto odstaw na godzinę - powinno ładnie wyrosnąć.
  5. W tym czasie zrób kruszonkę. Masło, cukier i mąkę utrzyj w dłoniach, uformuj w kule, zawiń w folię i włóż do zamrażarki. 
  6. Owoce np. truskawki pokrój na mniejsze kawałki - połówki lub w ćwiartki. 
  7. Drożdżowe ciasto delikatnie zagnieć, podziel na kilka równych części. Uformuj placki, środek dociśnij dłońmi lub szklanką, tworząc charakterystyczny kształt drożdżówki. 
  8. Wskazówka - można zrobić także drożdżówkę XXL - wówczas ciasto formujemy w blaszce, pozostawiamy do podrośnięcia, wypełniamy dodatkami i zapiekamy. 
  9. Ciasto wypełnij owocami, a na koniec posyp obficie kruszonką. Tak powstałe drożdżówki przykryj ściereczką i na chwilę odstaw. 
  10. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 
  11. Drożdżówki zapiekaj przez 25 minut. Na koniec łakocie studzimy i dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.