Prażone jabłka z wanilią i cynamonem to aromat jesieni zamknięty w słoiku. Idealne na szarlotkę

Jesień to czas słodkich, aromatycznych wypieków, takich jak szarlotka. A czymże byłaby szarlotka bez słodkiego nadzienia? W tym momencie przydatne okazują się zrobione zawczasu słoiczki z prażonymi jabłkami. Dzięki odpowiednim przyprawom są nieziemsko aromatyczne i pyszne. Jaki jest przepis na prażone jabłka do słoików?

Jabłka w sezonie można wykorzystać na wiele sposobów. Ze słodkich owoców powstaje w naszych domach pyszny kompot, sok, a także dżem i konfitura. W Polsce nie brakuje również fanów naleśników z jabłkami. Największym powodzeniem cieszy się jednak niezmiennie szarlotka. Żeby wyszła smakowicie, musi zawierać odpowiednie nadzienie. A lepszego nadzienia niż prażone jabłka ze słoika ze świecą szukać.

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Słodkie i aromatyczne jabłka prażone do słoików. Przydadzą się jako dodatek do jesiennych deserów

Prażone jabłka znajdują w kulinariach szerokie zastosowanie. Świetnie sprawdzą się zarówno do jesiennej, rozpływającej się w ustach szarlotki, jak i do urozmaicenia innych deserów czy nawet dań obiadowych. Równie dobrze może też stanowić przekąską samą w sobie, wyjadaną łyżką prosto ze słoika. To, jak prażone jabłka wyjdą w smaku, zależy jednak w dużej mierze od owoców, które wybierzemy oraz aromatycznych dodatków.

Składniki:

  • 2 kg jabłek (najlepiej antonówek lub papierówek),
  • 80 ml wody,
  • 3 czubate łyżki cukru,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka kardamonu,
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii.

Prażone jabłka z wanilią i cynamonem. Sposób wykonania

Jabłka porządnie opłucz, a następnie wykrój z nich gniazda nasienne. Pozostałą część owoców przekrój na niewielkie kawałki. Pokrojone owoce wrzuć do garnka. Zalej je wodą i dopraw cukrem zwykłym, waniliowym, kardamonem oraz cynamonem. Dodaj świeżo wyciśnięty sok z całej cytryny i odrobinę ekstraktu z wanilii, zamieszaj i gotuj na małym ogniu.

Po kilku minutach zwiększ ogień, tak by jabłka się uprażyły. Gotuj bez przykrycia. Nie zapomnij o częstym mieszaniu - w przeciwnym razie jabłka mogą przywrzeć do dna garnka i się przypalić. Praż je przez około pół godziny. Po tym czasie przelej gęstą mieszankę do wyparzonych i osuszonych wcześniej słoików. Mocno je zakręć i gotowe! Domowej roboty prażone jabłka mogą spokojnie czekać na półce na sezon jesienno-zimowy. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.