Jak zachwycić gości w tegoroczne Święta Wielkanocne? Zamiast zastawiać stół babcinymi klasykami, znacznie lepszym rozwiązaniem będzie podanie zjawiskowej i obłędnie pysznej rolady mięsnej ze sporą porcją warzyw. Taki zawijas zrobi wrażenie nawet na najbardziej wymagających.
Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!
Wielkanocna rolada w złocistej i tajemniczej skórce. Kolejka po dokładkę jest gwarantowana
Mielone mięso można przygotować na milion sposobów, ten jednak nie ma równych. Mowa tu o wybornej roladzie, która zachwyci domowników i gości na co dzień i od święta. Szczególnie polecamy zaserwować ją w Wielkanoc - nie tylko pięknie zaprezentuje się na stole, ale także podbije podniebienia najbardziej wymagających. Wszystko to za sprawą tajemniczej, złocistej skórki, którą osiągniemy dzięki metodzie 'na zakładkę".
Wielkanocna rolada to połączenie łopatki wieprzowej z cebulą, papryką, czosnkiem i aromatycznymi przyprawami. Największe wrażenie robi jednak nie samo nadzienie, a złocista skórka, która przygotujemy z ziemniaków i sera. Plasterki bulw wystarczy układać niczym dachówkę, jeden na drugim i wszystko zapiec. Na koniec nakładamy nadzienie, zawijamy i wszystko ponownie pieczemy.
Rolada idealna na wielkanocny stół. Zawiń mięso w arkusz z sera i ziemniaków, a nie pożałujesz
Składniki:
- 4 ziemniaki,
- 200 g żółtego sera w kostce,
- 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej,
- 2 czerwone papryki,
- cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 40 g koncentratu pomidorowego,
- 150 ml passaty pomidorowej,
- oliwa,
- kminek,
- tymianek,
- pieprz,
- sól,
- szczypior.
Sposób przygotowania:
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
- Ser żółty zetrzyj tarce o dużych oczkach.
- Teraz obierz i umyj ziemniaki obierz, a następnie pokrój je w bardzo cienkie plastry. Bulwy ułóż na papierze do pieczenia "na zakładkę". Na koniec skrop całość oliwą i dopraw solą i pieprzem.
- Mięso z łopatki przełóż na patelnię z odrobiną oleju i podsmaż, po chwili dodaj drobno pokrojoną paprykę oraz cebulę. Gdy warzywa zmiękną, wlej passatę oraz przecier pomidorowy. Całość dopraw kminkiem, tymiankiem, pieprzem oraz solą.
- Na ziemniaki rozsyp ser, ułóż na nim mięso z warzywami i zacznij wszystko starannie zwijać od strony krótszego boku. Wierzch rolady ponownie posyp serem.
- Całość zapiekaj w 180 stopniach przez 25 minut. Na koniec posyp wszystko szczypiorkiem i gotowe. Roladę można podawać na gorąco, ale także jako zimną przystawkę.