Dni robią się coraz dłuższe, a sklepach zaczynają pojawiać się warzywa sezonowe. To idealny czas na wprowadzenie nowego przepisu do swojego repertuaru. Po zimie spragnieni jesteśmy chrupiących i świeżych warzyw, ale zdarza się, że brakuje pomysłu jak je wykorzystać. Z tym nowym przepisem na sałatkę będziesz gotowy na rozpoczęcie sezonu grillowego.
To sałatka pełna warzyw i świetnie smakuje z dodatkiem domowego sosu ziołowego na bazie oliwy. Fenomenalnie sprawdzi się na spotkania z przyjaciółmi, grille czy letnie wieczory. Przepis jest bardzo elastyczny i stanowi świetną alternatywę dla makaronów. Swoją formą przypomina makaron, ponieważ jej główny składnik kroimy w spirale. Stąd też jej nazwa Zoodle = cukinia + noodle.
Pomysł na makaron cukiniowy przywędrował do Polski z Kalifornii. Jest stosunkowo nowym wynalazkiem. Według amerykańskiego słownika Mirriam - Webster pierwsze znane użycie datuje się dopiero na rok 1991. Natomiast w Wielkiej Brytanii makaron z cukinią znany jest pod nazwą courgetti.
Jeśli nie masz specjalnego gadżetu do robienia makaronów warzywnych, możesz wykorzystać obieraczkę do warzyw. Zakrętasy cukinii można gotować, smażyć i wykorzystywać na różne sposoby. Korzyścią jest dodanie do posiłku dodatkowej porcji warzyw. Zoodle w przeciwieństwie do jakiegokolwiek makaronu, są bogate w przeciwutleniacze i witaminy z grupy A i C. Możesz podsmażyć nitki, a wyparujesz z nich niechcianą wilgoć.
Z jednej cukinii można uzyskać około półtorej szklanki makaronu, zatem z trzech dużych cukinii powinno wyjść od czterech do pięciu filiżanek. Do sałatki można dodać dowolne warzywa według własnych upodobań. Polecamy kilka ciekawych pomysłów na dodatkowe kombinacje smakowe, jeśli masz ochotę coś zmienić.
Świetnym pomysłem jest szybka grecka sałatka w stylu zoodle. Gotowe paski cukinii mieszamy w misce z zielonym ogórkiem, pomidorkami koktajlowymi, garścią oliwek, czerwoną cebulą i serem feta. Dodajemy dressing z oliwy z oliwek, soku z cytryny, oregano, soli, pieprzu i gotowe!