Makaron z cukinii w nowej odsłonie. Poznaj ekspresową sałatkę odchudzającą, którą zrobisz raz-dwa

Nie od dziś wiemy, że pyszna sałatka to samo zdrowie. Może stanowić sycący posiłek lub przekąskę w pracy. Dodatkowo jest prosta i szybka do przyrządzenia. Z początkiem wiosny zaczynamy szukać nowych i ciekawych przepisów. Mimo że sezon na cukinię zaczyna się dopiero w sierpniu, to już teraz możesz poznać całkowitą nowość, która przywędrowała do nas ze Stanów.

Dni robią się coraz dłuższe, a sklepach zaczynają pojawiać się warzywa sezonowe. To idealny czas na wprowadzenie nowego przepisu do swojego repertuaru. Po zimie spragnieni jesteśmy chrupiących i świeżych warzyw, ale zdarza się, że brakuje pomysłu jak je wykorzystać. Z tym nowym przepisem na sałatkę będziesz gotowy na rozpoczęcie sezonu grillowego.

Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Zoodle Salad - idealny pomysł na lato

To sałatka pełna warzyw i świetnie smakuje z dodatkiem domowego sosu ziołowego na bazie oliwy. Fenomenalnie sprawdzi się na spotkania z przyjaciółmi, grille czy letnie wieczory. Przepis jest bardzo elastyczny i stanowi świetną alternatywę dla makaronów. Swoją formą przypomina makaron, ponieważ jej główny składnik kroimy w spirale. Stąd też jej nazwa Zoodle = cukinia + noodle.

Pomysł na makaron cukiniowy przywędrował do Polski z Kalifornii. Jest stosunkowo nowym wynalazkiem. Według amerykańskiego słownika Mirriam - Webster pierwsze znane użycie datuje się dopiero na rok 1991. Natomiast w Wielkiej Brytanii makaron z cukinią znany jest pod nazwą courgetti.

Sposoby na Zoodle w domowej kuchni

Jeśli nie masz specjalnego gadżetu do robienia makaronów warzywnych, możesz wykorzystać obieraczkę do warzyw. Zakrętasy cukinii można gotować, smażyć i wykorzystywać na różne sposoby. Korzyścią jest dodanie do posiłku dodatkowej porcji warzyw. Zoodle w przeciwieństwie do jakiegokolwiek makaronu, są bogate w przeciwutleniacze i witaminy z grupy A i C. Możesz podsmażyć nitki, a wyparujesz z nich niechcianą wilgoć.

Z jednej cukinii można uzyskać około półtorej szklanki makaronu, zatem z trzech dużych cukinii powinno wyjść od czterech do pięciu filiżanek. Do sałatki można dodać dowolne warzywa według własnych upodobań. Polecamy kilka ciekawych pomysłów na dodatkowe kombinacje smakowe, jeśli masz ochotę coś zmienić.

  • Czerwona cebula - dodaje chrupkości i koloru,
  • Czerwona lub żółta papryka - to idealne połączenie smaków,
  • Ogórek - możesz wykorzystać każdy rodzaj,
  • Oliwki - dodają pikantnego i słonego smaku,

Świetnym pomysłem jest szybka grecka sałatka w stylu zoodle. Gotowe paski cukinii mieszamy w misce z zielonym ogórkiem, pomidorkami koktajlowymi, garścią oliwek, czerwoną cebulą i serem feta. Dodajemy dressing z oliwy z oliwek, soku z cytryny, oregano, soli, pieprzu i gotowe!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.